Dagens PS

Svenskt medtechbolag förbättrar behandling av bröstcancer

bröstcancer Resitu Medical
Resitu Medicals produkt har potential att helt förändra diagnos och behandling av bröstcancer. (Foto: Resitu Medical)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 22 juni 2021Publicerad: 22 juni 2021

Resitu Medical finansieras med 7,5 miljoner kronor som ska användas till ett utvecklingsprojekt med sikte på CE-märkning av bolagets metod för behandling av bröstcancer.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Almi Invest, Stockholm Affärsänglar, STOAF, och privata investerare går in med 7,5 miljoner kronor i medicinteknikbolaget Resitu Medical. Pengarna ska användas till ett utvecklingsprojekt med syfte att nå CE-märkning under 2023. Bolaget kommer behöva ta in ytterligare 20 miljoner kronor via ägarkapital.

I februari 2020 finansierades svenska Resitu Medical med 50 000 euro från det europeiska innovationsnätverket EIT Healths Headstart-program som hjälper startups. Med den finansieringen kunde bolaget, som bildades i december 2019, göra prototyptester, marknadsanalyser och utreda elektriska komponenter samt skapa relationer med bröstcancerkliniker.

Sparar tid och minskar lidande

Erik Forsberg, VD, EIT Health Scandinavia förklarar att EIT Health ger finansieringsstöd i en tidig fas för att underlätta för ytterligare investeringar och att det därför är positivt att Resitu Medical nu tar in ytterligare finansiering och utvecklas vidare.

Resitu Medicals lösning kommer spara tid och minska oro och lidande för patienten, vilket i sin tur sparar både tid och pengar åt sjukvården. Det ger samhället hälsoekonomiska fördelar och Erik Forsberg menar att sådant är viktigt när EIT Health stöjer startups.

Varit avgörande för bolaget

Resitu Medicals vd Stefan Sowa, säger att EIT Healths stöd var avgörande för bolaget att nå dit det är i dag och för att kunna attrahera de första investerarna.

“Det initiala kapitaltillskottet vi nu fått ger oss möjlighet att arbeta vidare med vår utveckling mot en CE-märkt produkt att lansera på marknaden,” säger han i ett pressmeddelande.

ANNONS

Ta bort så lite som möjligt

Inom bröstcancervården går trenden mot mer personaliserad vård och icke invasiva metoder där man vill ta bort så lite som möjligt av bröstet och Resitu Medicals produkt har potential att helt förändra diagnos och behandling av sjukdomen.

För att inte behöva ta bort för mycket bröstvävnad krävs en noggrann bedömning av tumörens biologi och Resitus teknik kommer möjliggöra att man kan ta biopsier på upp till 3 centimeter i ett stycke så att hela tumören kan tas bort med säkra marginaler.

Hoppa över ett helt steg

“Att operera bort en 15 mm stor tumör tar mellan 45 minuter och 2 timmar och patienten kan gå hem efter 8-10 timmar. En biopsi med Resitus teknik kan vara klar på 15-20 minuter och patienten kan lämna kliniken efter endast 2 timmar efter monitorering av vävnaden, säger Andreas Karakatsanis, bröstkirurg vid Akademiska Sjukhuset i Uppsala, i pressmeddelandet.

Många kvinnor med misstänkt bröstcancer kommer med Resitus metod kunna hoppa över ett helt steg i bröstcancerbehandlingen och flytta behandlingen från kirurgavdelningen till radiologin, vilket kommer spara tid och lidande.

Läs mer: Astra minskar risk för återfall i bröstcancer

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS