Det svenska läkemedelsbolaget Sobis kvartalsrapport visar på en tillväxt på 5 procent under andra kvartalet, men bolaget har drabbats av flera bakslag.

ANNONS

Swedish Orphan Biovitrum AB, Sobi, har en internationell verksamhet och fokuserar på utveckling och marknadsföring av specialiserade läkemedel för patienter med sällsynta eller livshotande sjukdomar där dagens behandling inte är tillfredsställande eller tillgänglig. Bolaget marknadsför cirka 40 olika läkemedel inom flera behandlingsområden.

Sobis kvartalsrapport gav bolagets vd Guido Oelkers lite andrum, men bolaget plågas av ofördelaktiga valutajusteringar och än är man inte på säker mark, det skriver Dagens Industris analysredaktion.

Konkurrerande läkemedel

Di:s analysredaktion menar att bolaget har drabbats av flera bakslag, bland annat har hemofililäkemedlet Hemlibra, från Roche, blivit en stor konkurrent till Sobis läkemedel Elocta. I kvartalsrapporten framgår det att Eloctas valutajusterade intäktstillväxt var 2 procent.

Sobis läkemedel Kineret har visat sig vara effektivt mot covid-19, läkemedlets valutajusterade tillväxt uppgick till 14 procent under det andra kvartalet. Bolaget lämnade i juli in en ansökan till den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA, om behandling av covidpatienter med lunginflammation som riskerar att utveckla andningssvikt.

Förlorat på pandemin

Sobi har förlorat på pandemin eftersom patienters aktivitet har minskat, det har gjorts färre sjukhusbesök och receptförskrivningen har minskat. Det är troligtvis en lättnad för bolagets vd att aktien har vänt tillbaka från vårens bottennivåer, men Di:s analysredaktion menar att Sobi ännu inte har övervunnit alla motgångar, bolaget behöver få ordning på sin pipeline och leverera tillväxt bland nya förvärvade läkemedel.

Di:s analysredaktion tror att Sobi, under kommande kvartal, skulle kunna påverkas av den ”immunitetsskuld” som har byggts upp i länder som haft genomgripande pandemirestriktioner, till exempel ökade cirkulationen av RS-virus hos barn i Australien när restriktioner lättade, Di:s analysredaktion tror att det senare i år skulle kunna ge bättre försäljning för Sobis läkemedel Synagis, som hjälper till att förhindra att barn drabbas av svår RSV-sjukdom.

ANNONS
ANNONS

Swedish Orphan Biovitrum AB (SOBI) handlas på Nasdaq Nordic Large Cap.

Läs mer: första tumöragnostiska behandlingen mot cancer subventioneras [Dagens PS]