Enligt en ny studie utförd av Pfizer faller läkemedelsföretagets vaccin ordentligt i effektivitet, ungefär ett halvår efter den andra sprutan. Pfizer argumenterar nu för att en tredje spruta kan vara behövlig. 

ANNONS

Pfizers vd Albert Bourla berättade för CNBC under onsdagen att vaccinets effektivitet faller till 84 procent cirka fyra till sex månader efter den andra dosen. Då blir risken återigen större att man även hamnar på sjukhus med covid-19. 

Mest effektivt en vecka efter andra dosen

Läkemedelsföretagets nya studie visade att vaccinets effektivitet är som starkast, på 96,2 procent, ungefär en vecka efter man fått den andra dosen. Samma starka effektivitet kan hålla ungefär två månader efter den andra dosen. Efter det avtar effektiviteten med 6 procent varje två månader. 

Undersökningen bestod av 44 000 deltagare från olika länder, men har dock fortfarande inte granskats.

Vidare visar data från Israel, som kom igång tidigt med vaccineringen, att den avtagande immuniteten också innebär att man får större risk att bli allvarligt sjuk.

Kan behövas en tredje dos 

Pfizer har nu öppnat upp för idén att det kan behövas tre doser för att få ett fullständigt skydd mot covid-19.

“De goda nyheterna är att vi är väldigt, väldigt säkra på att en tredje dos kommer ge det immunförsvar som krävs för att skydda sig mot deltavarianten”, sade Bourla, och tillade att det inte är ovanligt för vaccin att falla i effektivitet över tid, men att det kan vara bra med en tredje dos för ett ännu säkrare skydd.

WHO rekommenderar dock i nuläget inte en tredje dos vaccin.

ANNONS
ANNONS

“Vi vill vara tydliga med att det inte finns nog med information för att vi ska kunna rekommendera en tredje spruta”, säger Världshälsoorganisationens immunitetschef Dr. Kate O’Brien. “Men det är ett väldigt hett ämne, och vi håller nu på att undersöka ifall det finns underlag för en rekommendation.”

Läs hela artikeln på CNBC.

Läs mer: Astra Zenecas vaccin mot covid-19 lika säkert som andra – Dagens PS