För ett år sedan var bioteknikbolaget Moderna Inc. ett olönsamt företag utan några kända produkter och med en obevisad teknologi.

ANNONS

Moderna hade för ett år sedan inte några läkemedelskandidater eller något vaccin som hade genomgått stora medicinska tester. Då var experterna oeniga om hur väl ett mRNA-vaccin mot covid-19 skulle fungera i jämförelse med traditionella vaccin.

I år har Moderna levererat en miljard doser av sitt covid-vaccin och tjänat 19 miljarder dollar. Bioteknikolaget har lyckats nå denna framgång utan att bli uppköpt av någon annan eller behöva dela vinsten med något större, mer etablerat bolag.

Förstahandsvalen bland vaccin

Den 14 juli i år nådde bolaget ett marknadsvärde på 100 miljarder dollar. De två mRNA-baserade vaccinen mot covid-19 från Moderna och Pfizer Biontech har blivit förstahandsvalen bland vaccin och bidragit stort till kampen mot coronapandemin.

För Stéphane Bancel, Modernas vd, är dock covidvaccinet bara början. Han har länge hävdat att om mRNA fungerar kommer det att skapa nya stora affärsmöjligheter med potential att behandla det mesta, allt från hjärtsjukdomar till cancer och ovanliga genetiska tillstånd. Och i alla dessa kategorier har Moderna läkemedelskandidater i studier.

Ska utveckla vaccin mot flera virus

Enligt Bloomberg säger Stéphane Bancel att hans bolag kan bli en dominerande vaccintillverkare som utvecklar vaccin mot virus som Zika och Nipah och mot patogener som HIV. Mer än 50 nya humana virustyper har upptäckts de senaste 40 åren och endast för 3 av dem finns godkända vaccin.

Moderna har vaccin mot tio virus på väg in i mänskliga studier, bland dem finns tre typer av påfyllnadsvaccin mot covid-19, ett influensavaccin vars studie på människor påbörjades nu i juli och ett HIV-vaccin vars studie ska påbörjas senare i år.

En fas 3-studie med ett vaccin mot Cytomegalovirus ska påbörjas i år. Det är ett virus som tillhör herpesvirusgruppen, det sprids via kroppsvätskor och är en vanlig orsak till födelsedefekter. Enligt Bloomberg säger Stéphane Bancel att Modernas mål är att kunna ge flera mRNA-vaccin i en enda vaccinspruta en gång per år.

ANNONS
ANNONS

Fler som utvecklar mRNA-vaccin

Men Moderna har konkurrens, Pfizer Biotech har blivit en gigant inom tillverkning av mRNA-vaccin, även det tyska Curevac NV och kinesiska Walvax Biotechnology Co. utvecklar mRNA-vaccin.

Nu när Moderna är ett lönsamt bolag kan bolaget snabbt testa nya användningsområden för sitt vaccin genom att ändra den genetiska koden som stoppas in i mRNA:t och det är lätt för bolaget att införliva de muterade varianterna av coronaviruset vaccinet om och när det behövs.

Läs mer: Storvinst på vaccinkrisen – nytt rekord på Wall Street [Dagens PS]