Promimic AB har fått marknadsgodkännande från FDA för sin ytbeläggning som stärker förankringen av en implantatprodukt och underlättar läkningsprocessen.

ANNONS

Biomaterialbolaget Promimic har utvecklat en nanoteknologi som förbättrar den strukturella och funktionella förbindningen mellan levande ben och ytan på ett artificiellt implantat. Den nanometertunna beläggningen som bolaget har utvecklat efterliknar kroppens benvävnad och förbättrar därmed inläkningen av implantat.

Både ortopediska och dentala implantat

Teknologin som ytbeläggningen är baserad på är redan sedan tidigare godkänd av det amerikanska läkemedelsverket, FDA, varför alla nya implantat som beläggs med Promimics ytbeläggning HAnano Surface kan ansöka om marknadsgodkännande via en enklare och snabbare process kallad 510(k).

Promimic fokuserar inte enbart på ortopediska implantat utan även på att erbjuda ytbeläggningar för dentala implantat. Ortopediska och dentala implantat är två stora områden som tillsammans har en marknadspotential på ungefär 600–800 miljoner amerikanska dollar per år.

FDA-godkännande för ytbehandlad produkt

Nu har Mölndalbaserade Promimic och dess amerikanska partnerbolag Oncos Surgical fått FDA:s godkännande för implantatprodukten BioGrip Modular Porous Collars som utvecklats av Oncos Surgical. Det är en 3D-utskriven porös implantatteknologi som har ytbehandlats med Promimics HAnano Surface.

Samarbetet mellan bolagen riktar sig mot komplicerade kirurgiska ingrepp i stora leder som görs på grund av cancersjukdom eller på grund av att tidigare implantat har lossnat.

Promimic funderar på notering av sin aktie

Onkos Surgical är ett medtech-bolag som designar lösningar speciellt för cancerpatienter som behöver kirurgi. Bolagets lösningar bygger på en digital plattform, analys av patientbilder och den senaste tekniken inom 3D-utskrivning.

ANNONS
ANNONS

I juni meddelades att Promimic undersöker förutsättningar för att lista sin aktie på Nasdaq First North Growth Market under år 2022, det skriver Bio Stock.

Läs mer: Ossdsign uppdaterar strategin: Ska lyckas i USA [Dagens PS]