Som alla andra turistnäringar har Amsterdams coffeeshops hamnat i kris. Återhämtningen går långsamt. Nu befarar branschen att nya regler ska stuka verksamheten ännu mer. 

ANNONS

Det är Amsterdams borgmästare Femke Halsema som har föreslagit att inga coffeeshops ska få bedriva verksamhet i citykärnan.

Hon har också föreslagit att Red Light district ska utlokaliseras till ett specialbyggt ”erotic center” som ska ligga utanför stan, skriver CNBC.

CNBC har intervjuat coffeeshop-ägaren Ben, som ogillar förslaget.

”De kommer att skjuta sig själva i foten om de gör så”, säger Ben till CNBC.

”De kommer att förlora hälften av den ”vibb” som Amsterdam her associerats med de senaste 20 åren. Det är inte bara coffeeshops som kommer att bli lidande. Det är hotell, snabbmatskedjor, allt.”

Att förslaget kommer i slutet av coronapandemin kan bero på att många av de som bor i centrala Amsterdam har uppskattat det minskade turisttrycket och upplevelsen av en lugnare stadskärna.

”På det hela taget har det varit en mycket mer angenäm upplevelse”, säger läraren Otto i intervjun med CNBC. Han upplever att frånvaron av fulla och höga turister och av cyklister som inte klarar av att cykla i stan har varit behaglig.

Under pandemin har det rått restriktioner för turism och resande, och även i perioder då turister har sökt sig till Amsterdam har det funnits särskilda regler som har gjort det svårare att besöka en coffeeshop, med korta öppettider och restriktioner för hur många som får hållas i lokalen.

ANNONS
ANNONS

Eftersom många coffeeshops har fått stänga på grund av brist på besökare, så är ägarna nu oroliga för de nya regleringar som kan komma.

“Jag tror att bilden av turisterna som kommer hit och besöker coffeeshops är inkorrekt eftersom i princip alla som kommer till Amsterdam vill besöka en coffeeshop någon gång, om så bara för att ta en kaffe”, säger Mike, en annan coffeeshopägare, till CNBC.

Läs också: 

Turisttorka i Stockholm: ”tvärstopp”
Nya svarta siffror för svensk besöksnäring