Dagens PS

Larry Fink: Utbudsstörningar ger hög inflation i flera år

Blackrocks vd, Larry Fink, tror att den höga inflationen kommer hålla i sig i flera år.
Blackrocks vd, Larry Fink, tror att den höga inflationen kommer hålla i sig i flera år. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 03 juni 2022Publicerad: 03 juni 2022

Miljardären Larry Fink, vd för Blackrock, förväntar sig att inflationen kommer fortsätta vara hög i flera år, främst på grund av trassel med leveranskedjor.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I en intervju på Bloomberg Television på torsdagen sade miljardären Larry Fink, vd för Blackrock, att inflationen har förvärrats av covid och nedstängningar i olika delar av världen och att den är utbudsdriven, det skriver Bloomberg.

Kapitalgörvaltarjätten Blackrock navigerar i en värld med stigande inflation och geopolitisk oro och Larry Fink har tidigare sagt att kriget i Ukraina skapar djupgående förändringar i den globala ekonomin, förändringar som tvingar regeringar och företag att ompröva sitt beroende av utländska marknader.

Bör inte vara kapitalförvaltares ansvar

Larry Fink menar att USA:s centralbank Federal Reserve inte har verktygen för att på egen hand åtgärda de utbudsproblem som drabbar hela ekonomin. Han förutspår att marknadens volatilitet kommer fortsätta och att inflationen sannolikt fortsätter vara hög när ekonomin övergår till fossilfri energi.

Enligt Larry Fink stödjer inte Blackrock normativa aktieägarbeslut om klimatpolitik. Han menar att kapitalförvaltare inte borde behöva ansvara för att säkerställa att deras portföljbolag gör sin del för att skydda planeten.

Vill inte bli miljöpolis

Larry Fink säger att han inte vill bli miljöpolis och att det är fel att be den privata sektorn att ta på sig en sådan roll. 

Intervjun med Larry Fink i Bloomberg Television gjordes en dag efter att JP Morgan Chase & Companys vd Jamie Dimon uppmanat investerare att förbereda sig för en ekonomisk “orkan” och utmaningar som en stramare amerikansk penningpolitik, när Federal Reserve försöker tämja inflationen.

ANNONS

Larry Fink säger att anfall av rädsla kommer skapa mer marknadsoro, men tillägger att Blackrock inte har sett några stora förändringar i tillgångsallokeringen hos sina investerare.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: George Soros förvaltare: “Överdrivet om recession”

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS