Enligt kvinnor som anklagat Jeffrey Epstein för sexuella övergrepp underlättade Deutsche Bank och JP Morgan Chase hans påstådda sexhandel och ignorerade varningar om sin rika kund.

ANNONS

Två stämningsansökningar som lämnads in av två advokater till en federal domstol i New York på torsdagen kräver ospecificerat skadestånd från dem som gjorde Jeffrey Epsteins brott möjliga, det rapporterar Wall Street Journal.

Inte bara Jeffrey Epstein kränkte offren

”Tiden har kommit för de verkliga möjliggörarna att hållas ansvariga, särskilt hans rika vänner och de finansiella institutionerna som spelade en integrerad roll”, sade en av advokaterna, Bradley Edwards, i ett skriftligt uttalande, skriver WSJ.

Han förklarar att offren inte bara kränktes, av Jeffrey Epstein, som inte agerade ensam.

JP Morgan vill inte kommentera

”Vi anser att detta påstående saknar befogenhet och kommer att presentera våra argument i domstolen”, sade en talesperson för Deutsche Bank, skriver WSJ.

En talesperson för JP Morgan har avböjt att kommentera.

Kvinnan utsattes från 2006 till 2013

I målet mot Deutsche Bank citeras mycket från en utredning av staten New Yorks finansiella tillsynsmyndighet om bankens relation med Jeffrey Epstein.

ANNONS
ANNONS

I målet mot JP Morgan citeras förhållandet mellan Jeffrey Epstein och en tidigare toppchef inom banken, som undersökts av brittiska tillsynsmyndigheter.

Utsattes även för människohandel

Den icke namngivna kvinnan som stämmer JP Morgan är en före detta balettdansös i New York som enligt stämningsansökan rekryterades av en annan ung kvinna och utsattes för sexuella övergrepp av Jeffrey Epstein från 2006 till 2013.

Kvinnan hävdar att hon också utsatts för människohandel till Jeffrey Epsteins vänner. I stämningsansökan står det att stora summor pengar togs ut från JP Morgan som Jeffrey Epstein använde för att betala henne och andra kvinnor för sexhandlingar.

Utsattes för övergrepp från 2003 till 2018

En annan kvinna stämmer Deutsche Bank, hon utsattes för sexuella övergrepp av Jeffrey Epstein och för människohandel till hans vänner från cirka 2003 till cirka 2018.

Även den här kvinnan fick enligt hennes stämningsansökan betalt i kontanter för sexhandlingar. Banken ignorerade, enligt stämningsansökan, varningar, som betalningar till många unga kvinnor och stora kontantuttag.

Hade över 40 konton i Deutsche Bank

New Yorks tillsynsmyndighet har funnit att Jeffrey Epstein samt enheter och medarbetare relaterade till honom, hade över 40 konton hos Deutsche Bank.

I stämningsansökningarna står det att båda bankerna hjälpte till och deltog i Jeffrey Epsteins påstådda sexhandel genom att möjliggöra för honom att betala kvinnor för sexhandlingar.

ANNONS
ANNONS

Bankerna tjänade på Epsteins aktiviteter

Det står även att bankerna tjänade på Jeffrey Epsteins aktiviteter. Båda bankerna arbetade med honom i flera år efter att han 2008 erkände sig skyldig till att ha begärt prostitution från en minderårig.

Jeffrey Epstein dog i fängelse 2019 i väntan på rättegång.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Bill Gates: ”Jag gjorde ett stort misstag” [Dagens PS]

Läs mer: Handelshögskolans pris till kvinnor: Träffa Jeffrey Epstein [Dagens PS]