Årets volatila aktiemarknad gav hedgefonder goda förutsättningar för att skapa en avkastning i både uppgång och nedgång. Resultaten lyser dock med sin frånvaro och flera fonder har dragits med förluster under året. 

ANNONS

Aktiemarknaden har erbjudit ett minst sagt fartfyllt år. Efter en stor pandeminedgång under våren har börsrallyn ofta blivit raskt utbytta av stora sättningar.

Ett sådant volatilt marknadsklimat borde gynna hedgefonder, som kan investera i ett brett utbud av värdepapper och kan dra nytta av både uppgång och nedgång.

Dock har avkastningen för många stora spelare uteblivit och flera välkända fonder har dragits med förluster under året, rapporterar Bloomberg News.

”Svårare att vara övertygad”

Stora hedgefondförvaltare har i flera år klagat på att en marknad präglad av låga räntor och börsrallyn har försvårat möjligheten att skapa avkastning under både uppgång och nedgång.

Under året har dessa uttalanden blivit testade av marknaden och när det kommer till kritan har många förvaltare inte kunnat hålla vad de har lovat.

ANNONS
ANNONS

”Det blir svårare att vara övertygad om hedgefonder”, säger Adam Taback, investeringschef på Wells Fargo Private Wealth Management.

Störst men inte bäst

Världens största hedgefond, Bridgewater Associates, som förvaltar cirka 1 500 miljarder kronor, är en av förvaltarna som har haft ett trögt år.

Tim Ng, investeringschef på Clearbrook Global Advisors, en firma som investerar i hedgefonder, säger att ”det här året skiljer de vuxna från barnen”.

Enligt Tim Ngs logik skulle då Bridgewaters VD Ray Dalio, få sitta på barnbordet.

Ray Dalio har nämligen misslyckats att navigera coronamarknaden och Bridgewaters flaggskeppsfond har under året tappat 19 procent i värde.

ANNONS
ANNONS

Ray Dalio har inte enbart gjort sig känd som en mästerinvesterare. Han har också fått en kultstatus för sin ovanliga ledarskapsstil. Dalio uppmuntrar hans anställda till att meditera på arbetstid och att bråka med varandra. Allt i syfte att bygga upp en större stresstålighet.

Denna stresstålighet lär ha kommit väl till pass under hösten. Flera investerare har redan börjat ta ut insättningar från Bridgewaters fonder. Enbart förra veckan tappade Ray Dalios fond 180 miljoner dollar, cirka 1.5 miljarder kronor, i insättningar från amerikanska pensionsfonder.

Läs mer: Stjärninvesteraren räknar med stor pandeminedgång