Den brittiska Högsta domstolen gav idag en stämningsansökan mot höga betalkortsavgifter grönt ljus. Om stämningsansökan går igenom riskerar en av världens största betalkortsbolag att förlora 150 miljarder kronor.

En stämningsansökan på 14 miljarder pund, cirka 155 miljarder kronor, från brittiska konsumenter blev under fredagen godkänd av den brittiska domstolen, rapporterar the Guardian.

Ansökningen är riktad mot betalkortsjätten Mastercard och grundar sig i att konsumentgrupper som menar att Mastercard hade för höga avgifter för betaltjänster under en 26 års period.

“Allt vi köpte mellan 1992 till 2008 kostade mer än vad det borde”, säger Walter Merricks, som företräder konsumenternas grupptalan.

Representerar 46 miljoner britter

Walter Merricks, som tidigare var finansiell ombudsman i Storbritannien, menar att över 46 miljoner britter betalade för höga priser i butiker under de dryga 25 åren på grund av Mastercards avgifter.

Det betyder att det inte bara är Mastercards egna kunder som potentiellt kan få ta del av stämmningspengarna.

ANNONS
ANNONS

Istället skulle alla britter som var över 16 år under tidsperioden ha rätt till en summa på 300 pund, drygt 3 000 kronor, enligt Walter Merricks.

Gör sig redo juridisk strid

Mastercard säger själva att de fundamentalt motsätter sig påståendet av de tog ut för höga avgifter.

Kortjätten menar att det i själva verket är opportunistiska jurister som driver på målet och förvränger Storbritanniens regelverk för att föra grupptalan.

”Mastercard kommer att yrka att domstolen ska avvärja den betydande risken att de nya reglerna om grupptalan går åt fel håll med ett mål som är fundamentalt bristfälligt” , säger bolaget i ett uttalande.

Läs mer: Fler centralbanker går med i klimatklubben