Hushållens konsumtion minskar kraftigt

Uppdaterad: 30 mars 2023Publicerad: 30 mars 2023
Hushållen skär ned på sin konsumtion och köper mindre mat, men den kostar ändå mer penga
Hushållen skär ned på sin konsumtion och köper mindre mat, men den kostar ändå mer pengar. (Foto: TT)

Hushållen skär ned på sin konsumtion och i februari minskade detaljhandelns försäljningsvolym med 9,4 procent, sällanköpsvaruhandeln är värst drabbad, men vi köper även mindre mat.

ANNONS
ANNONS

Sällanköpsvaruhandeln, med sådant som datorer, vitvaror, kläder och skor, föll med 10,9 procent i februari i år, jämfört med februari förra året, det skriver Statistiska centralbyrån, SCB.

Sveriges ekonomi krymper

Omsättningen i hela detaljhandeln ökade med 3,1 procent men i sällanköpsvaruhandeln minskade den med 2,2 procent.

Dagligvaruhandeln, förutom Systembolaget, föll med över 8,3 procent, trots att vi nu spenderar mer pengar på mat än tidigare – omsättningen i dagligvaruhandeln ökade med 10,7 procent.

Albin Kainelainen, generaldirektör för Konjunkturinstitutet, KI, förvånas inte av SCB:s siffror, han presenterade i går, onsdag, en prognos om att Sveriges ekonomi krymper i år.

“Detaljhandeln är den sektor som är närmast hushållen. Det är hushållen som märker lågkonjunkturen först. Deras köpkraft har urholkats av stigande priser och räntor”, säger han till Svenska Dagbladet.

ANNONS
ANNONS

Hushållen konsumerar mindre

Även nya siffror från Swedbank, som visar utvecklingen av konsumtionsvolymerna till och med förra veckan, bekräftar att hushållen spenderar mindre.

Det senaste året har svenskarnas konsumtion, beroende på vara eller tjänst, fallit med mellan 9 och 28 procent, enligt storbanken.

Bland de varor hushållen dragit ned mest på det senaste året finns kläder och skor, minskningen är 30 procent. Även konsumtionen av mat, dryck och restaurangbesök har minskat mycket, 13–14 procent.

Swedbank redovisar även vad hushållen spenderar i kronor och när det gäller mat spenderar hushållen 5 procent mer, trots att volymen, enligt bankens siffror, fallit nästan lika mycket.

Något bättre stämningsläge

KI släppte sin konjunkturbarometer i går, den mäter företagens och hushållens syn på ekonomin och den visar att stämningsläget ökade något i mars.

ANNONS

Trots att stämningsläget även ökade inom detaljhandeln, är det den sektor inom näringslivet där stämningsläget är allra dystrast.

Det är fortfarande en väldigt hög andel bolag inom detaljhandeln, och särskilt inom dagligvaruhandeln, som tror att försäljningspriserna kommer öka under kommande tre månader.

Fall i detaljhandeln påverkar BNP

Enligt Handelsrådet har handelns andel av BNP ökat under 2000-talet, år 2016 uppmättes den till 8,6 procent, varför ett fall på över 9 procent i detaljhandeln kommer påverka Sveriges BNP.

Ekonomifakta skriver att prognosmakare räknar med att BNP kommer sjunka med i genomsnitt 1,2 procent i år, för 2024 tror de på en svag tillväxt på cirka 1,1 procent.

KI:s Konjunkturbarometer visar att hushållens förväntningar på den egna ekonomin och på Sveriges ekonomi om tolv månader har blivit något mindre pessimistiska.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: KI: Ljusglimt i svens ekonomi i mars

ANNONS
ANNONS
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science.

ANNONS
ANNONS