Efter att Kina utfärdat ett löfte om att hålla finansmarknaderna stabila och stimulera ekonomisk tillväxt, steg kinesiska aktier.

ANNONS

Enligt ett möte i Kinas högsta finanspolitiska kommitté, som leds av landets vice premiärminister Liu He, bör regeringsdepartement införa politik som gynnar marknaderna, det skriver Bloomberg.

Liu He ansvarar för den övergripande ekonomiska politiken i Kina och vid mötet drogs slutsatsen att det finns behov att stimulera ekonomin under årets första kvartal, detta enligt en statlig mediarapport.

Mötet i kommittén lovade investerare hjälp med de bekymmer som tidigare i veckan drev på försäljning av kinesiska aktier.

”All politik som har en betydande inverkan på kapitalmarknaderna bör i förväg samordnas med finansförvaltningsavdelningarna för att upprätthålla stabiliteten och konsekvenserna av förväntningarna”, sade mötet, skriver Bloomberg.

Kinesiska aktier steg

Efter tillkännagivandet steg kinesiska aktier, Hang Seng China Enterprises Index steg med hela 13 procent i Hongkong och CSI 300 Index för fastlandsaktier steg med 4,6 procent.

Kina stöder notering utomlands ”Den kinesiska regeringen fortsätter att stödja olika typer av företags utomeuropeiska listor”, står det i den statliga mediarapporten, skriver CNBC

ANNONS
ANNONS

Enligt samma mediarapport har man nått positiva framsteg i diskussioner med Washington om kinesiska aktier.

Amerikanska lagstiftare antog år 2020 ett lagförslag som hotade att avnotera kinesiska bolag i USA om de inte uppfyllde reglerna för revisionsinspektioner och på tisdagen sade amerikanska tillsynsmyndigheter att de hade träffat kinesiska myndigheter får att nå en överenskommelse som ska ge dem tillgång till kinesiska revisionsbyråer.

Kinesiska tillsynsmyndigheter

Förra året siktade kinesiska myndigheter in sig på landets mest värdefulla företag och varnade för att digitala plattformsoperatörer kan undergräva konkurrensen och missbruka sin makt. Tillsynsmyndigheter slog till mot företag som e-handelsledaren Alibaba Group, som fick betala rekordböter.

I uttalandet efterlystes en effektiv plan för att förebygga och minska risker för fastighetsutvecklare som på Kinas turbulenta fastighetsmarknad, med en pågående nedgång, drabbats hårt. Under det första kvartalet ska den kinesiska penningpolitiken vara proaktiv.

Kinesiska beslutsfattare bekymrade

Enligt Ding Shuang, chefsekonom för Greater China och North Asia på Standard Chartered Plc tog uttalandet upp väldigt många frågor på olika fronter, något som verkligen är ovanligt.

”Marknaderna var mycket pessimistiska och försäljningarna tenderade att vara självuppfyllande delvis på grund av bristen på svar från regeringen, värderingsmässigt borde det inte ha skett en så stor korrigering. Ett mål med regeringens drag är förmodligen att bryta den trögheten och stabilisera marknadens förväntningar”, säger Ding Shuang, till Bloomberg.

ANNONS
ANNONS

Enligt CNBC skriver chefsekonomen för Kina på Macquarie, Larry Hu, i en rapport: ”Kinas högsta ledare bröt äntligen tystnaden för att svara på den senaste marknadsförsäljningen … Tonen i mötet är stark, vilket tyder på att beslutsfattare är djupt bekymrade över den senaste marknadsförlusten”.

Nämnde inte Rysslands invasion

Mötet i kommittén för finansiell stabilitet och utveckling nämnde dock inte Rysslands invasion av Ukraina som har skapat en oro bland investerare för att kinesiska företag ska bli föremål för sanktioner.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Kinesiska aktier sjunker när utmaningarna stiger [Dagens PS]