”När jag, försiktigt, räknar ihop summorna i Swedbank så är 3 000 miljarder i transaktioner som fått minst en varningsflagga.”

ANNONS

Det säger journalisten Birgitta Forsberg i Affärsvärldens Bokpodden som hon gästar och där ämnet är hennes nya bok om skandalomsusade Swedbank, som hon beskriver som ”världens största penningtvättshärva”

Dagens PS har flera gånger uppmärksammat penningtvättshärvan i Swedbank, som SVT:s Uppdrag granskning var först ut att avslöja.

Den grävande journalisten har grävt djupare i penningtvättsavslöjandet och i sin nya bok om Swedbank konstaterar hon att den svenska storbanken grävt ner sig i en djup kris i Baltikum.

Höjer på ögonbrynen över beloppen

Hon är mest förvånad över de stora summor som Swedbank tvättat genom sitt bankkontor i Baltikum, framgår det på AFV.se.

”Man hade sagt länge att Danske Bank är världens största penningtvättshärva. Där var det summor 1 900 miljarder svenska kronor som slussats in och ut ur deras kontor i Estland”, säger Birgitta Forsberg i tidningens Bokpodden och konstaterar att det rör sig om ”3 000 miljarder i transaktioner som fått minst en varningsflagga” i fallet Swedbank.

ANNONS
ANNONS

Som Dagens PS tidigare berättat fick den då ansvariga Swedbank-vd:n Birgitta Bonnesen sparken i kölvattnet av penningtvättssandalen. Även Lars Idermark, Swedbanks tidigare styrelseordförande, som nyligen gick bort, tvingades senare lämna sin stol.

Läs även: Efter penningtvättshärvan: De utser ny Baltikumchef [DagensPS.se] »