Myndigheten för psykologiskt försvar samarbetar med bolagen bakom de stora plattformarna för sociala medier för att motverka desinformation inför valet.

ANNONS

I syfte att motverka påverkanskampanjer och desinformation samarbetar Myndigheten för psykologiskt försvar med de stora sociala mediebolagen, bland annat med Meta, som äger Facebbok och Instagram, det rapporterar Sveriges Radio.

Janne Elvelid, policychef för Meta i Sverige och Finland, berättar för Sveriges Radio att Meta, har tillsatt en särskild arbetsgrupp.

”Vi har ett svenskt team som jobbar fokuserat på det svenska valet som är ungefär tio personer i dag och om det skulle komma innehåll på andra språk, då skulle vi ta hjälp av de team som kontinuerligt jobbar med att granska innehåll på andra språk, även när det gäller det svenska valet”, säger han till Sveriges Radio.

Har varnat för påverkan från Ryssland

Både myndigheten för psykologiskt försvar och Mydigheten för samhällsskydd och beredskap har varnat för att Ryssland kan försöka påverka valet i Sverige.

Mikael Tofvesson, chef för den operativa avdelningen på Myndigheten för psykologiskt försvar berättar att samarbetet med de sociala mediebolagen bygger på att de har en direktkanal där de kan kontakta bolagen om de skulle se att Sverige angrips av det myndigheten kallar, otillbörlig informationsverkan,

”Alltså att man sprider desinformation, vilseledning och propaganda som är så pass allvarlig att det kan hota liv och hälsa, samhällsfunktionalitet eller våra grundläggande värden”, förklarar han i Sveriges Radio.

Inga påverkansförsök har hittills upptäckts

Myndigheten har än så länge inte upptäckt några stora påverkansförsök, det har inte heller Janne Elvelid på Meta.

ANNONS
ANNONS

”Så här långt har vi inte hittat nånting specifikt som syftar till att påverka det svenska valet när det gäller missinformation eller desinformation”, säger han till Sveriges Radio.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: De äldre blir allt fler och pensionärerna kan avgöra valet [Dagens PS]