Sveriges befolkning blir äldre. År 2010 var 24,4 procent av alla röstberättigade 65-plus, nu är 28,1 procent av väljarna 65 år eller äldre och denna väljargrupp kan avgöra valet.

ANNONS

Valet ser ut att bli väldigt jämt och det finns ingen exakt statistik över hur olika väljargrupper röstar, men enligt forskning röstar äldre ofta både på Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna, det skriver Expressen.

S och SD är de största partierna hos denna väljargrupp enligt Statistiska centralbyråns senaste partisympatiundersökning, samma sak syns när valforskare utgår från partierna och vilka som var deras väljare 2018.

Statsvetaren Jonas Hinnfors vid Göteborgs universitet menar att det inte går att bara säga att S och SD kommer tjäna på fler äldre väljare, alla kan ta ställning i olika frågor, men i teorin kan pensionärerna avgöra valet. Han ser dock inga tecken på att partierna försöker vinna pensionärsröster genom klassiska äldrefrågor.

”Kanske skulle jag säga att tyngden i väljargruppen, i relation till de förslag som kommer, visar att det nog är relativt lite fokus på den jämfört med andra grupper”, säger han till Expressen.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Få svenskar tror på en rimlig pension [Dagens PS]