Dagens PS

Industrivärden kan ha snuvat ägare i SCA på 130 miljoner

Fredrik Lundberg och en SCA-anläggning.
Snuvade Fredrik Lundbergs Industrivärden de andra aktieägarna i SCA på 130 miljoner kronor genom en kraftigt rabatterad affär mellan bolagen? (Kollage: TT)
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 10 juli 2024Publicerad: 10 juli 2024

Aktieägarna i skogsbolaget SCA kan ha missat chansen att tjäna 130 miljoner då bolaget sålde av aktier i det kinesiska företaget Vinda. SCA:s huvudägare Industrivärden köpte aktierna till en kraftigt rabatt, visar Ekots granskning.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Det är en mycket hög rabatt. Förlorare på den här transaktionen, mellan gamla SCA och Industrivärden, är de gamla aktieägarna i SCA”, säger Anders Oskarsson, aktiechef och ägaransvarig på AMF, som är storägare i SCA till Ekot.

Året var 2013 när SCA (börskurs SCA) sålde aktier i kinesiska Vinda – köparen var ett helägt dotterbolag till SCAs största ägare Industrivärden (börskurs Industrivärden).

Ekots granskning visar att aktierna såldes till en kraftig rabatt – 13 procent under aktiens värde på Hongkongbörsen samma dag.

“I dagens ljus är den orimlig. Det är en mycket hög rabatt”, säger Anders Oskarsson.

“Huvudägare får inte skaffa sig fördelar”

Affären var värd nästan en miljard och innebar en rabatt på 130 miljoner – som de 70 000 aktieägarna gick miste om.

Daniel Stattin, professor i börs- och bolagsrätt, menar att det var en extra känslig affär:

“En huvudägare får inte skaffa sig fördelar som övriga aktieägare inte får. Om man tar ut värden ur bolaget så kan det vara fråga om en värdeöverföring som alla borde få ta del av.”

ANNONS

Samma ledning hos SCA och köparen

Vid affärens genomförande satt samma personer i ledningen för både SCA och Industrivärdens dotterbolag Nordinvest som var köpare – något som kan ha påverkat priset.

“Så blir det när man sitter och förhandlar med sig själv. Då kan man ju komma fram till vad som helst, när man inte konkurrensutsätter det”, säger Anders Oskarsson till Ekot.

Men regelverket är svårt att tyda och det som har skett här behöver inte vara olagligt. Varken Industrivärden eller SCA vill kommentera affären.

Läs även: Ofattbart: Hjulet lossnade på Boeings plan – igen. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS