Om du köper den officiella bollen i fotbolls-VM, Adidas Al Rihla kostar den 1599 kronor. Då går 7,50 kronor av det i lön till den som sytt den, troligen i staden Sialkot i norra Pakistan. 

ANNONS

Bloomberg har tittat på fotbollsindustrin – alltså just själva fotbollarna – och kommer fram till att 70 procent av världens bollar tillverkas i en enda stad i Pakistan.

80 procent är handsydda

I Sialkot jobbar runt 60 000 personer på någon av stadens 1000 fotbollsfabriker. Där arbetar sömmerskor långa timmar för att sy bollarna för hand. Mer än 80 procent är handsydda, då det gör bollen mer hållbar och ger den mer aerodynamisk stabilitet. Sömmarna är djupare och stygnen har större spänning än de som sys med maskiner, enligt Bloomberg (se bilder här).

Hos tillverkarna Anwar Khawaja Industries får en sömmerska (de allra flesta är kvinnor) runt 160 rupeer per boll, vilket motsvarar 7,50 kronor med dagens växlingskurs.

Tyska aktivister protesterar: ”Adidas, stolta över att vara Fifas partner i Qatar?” (Foto: TT)

En boll tar cirka tre timmar att sy, vilket med en nio timmars arbetsdag ger en dagslön på 22,50 kronor. Det är en låg lön även för en fattig region i ett fattigt land. Färdiga bollar testas rigoröst för att nå upp till det internationella fotbollsförbundet Fifas krav.

Adidas tar 1 599 kronor för bollen

Människor runt om i världen köper uppskattningsvis 40 miljoner fotbollar varje år. Försäljningen förväntas öka under VM. Bollar tillverkas av olika material och kvalitet, men den allra dyraste bollen – Adidas Al Rihla Pro, som används av spelarna just nu under VM i Qatar, kostar på Adidas egna hemsida i Sverige 1 599 kronor.

Läs mer: This Is Where Most of the World’s Soccer Balls Come From [Bloomberg]

ANNONS
ANNONS

Läs även: Så mycket tjänar de bäst betalda VM-stjärnorna [Dagens PS]

Läs även: 300 miljarder dollar – så ska Qatar lyfta med VM [Dagens PS]