Dagens PS

Höjda löner i finansbranschen i London oroar Boris Johnson

löner
Lönerna i finansbranschen i London har ökat dramatisk sedan 2019 (Foto: TT).
Annika Menckel
Annika Menckel
Uppdaterad: 09 maj 2022Publicerad: 04 maj 2022

Anställda i finansbranschen i London har fått se sina löner öka dubbelt så fort som resten av Storbritanniens befolkning. Det bidrar till den ökande klyftan mellan fattiga och rika då landets levnadsstandard aldrig varit så låg.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Enligt, IFS, institutet för finanspolitiska studier, var lönerna i finansbranschen i februari 31 procent högre än i slutet av 2019, rapporterar Bloomberg. Det är betydligt högre än de 14 procent som råder i övriga branscher. Medianökningen var ännu lägre vilket tyder på att löneökningarna är koncentrerade till de högst betalda inom försäkring och finans.

Höjda löner spär på debatten

Löneökningarna i finansbranschen spär på den pågående debatten om ojämlikhet i Storbritannien. Siffrorna återspeglas i en vädjan från Andrew Baily, chef för den engelska centralbanken, där han ber anställda i finansbranschen att inte be om löneökning just nu. Beslutsfattare är oroade för en snabbt ökande inflation som ytterligare pressar ned konsumenternas köpkraft när priserna ökar i en snabbare takt än på 30 år.

“Det verkar vara den första gången sedan finanskrisen som finanssektorn tar fart på det här sättet. Det är för tidigt att säga om det är en engångsföreteelse eller än trend,” säger Xiaowei Xu, forskare på IFS.

Skapar problem för Boris Johnson

Rapporten är besvärlig för Boris Johnsons regering som försöker hålla konsumentpriser nere och energipriserna under kontroll. Premiärministern säger att regeringen tittar på flera möjliga åtgärder men att det finns en gräns för vad de kan göra.

Siffrorna från IFS späder på oron för att samhällets låginkomstagare hamnar på efterkälken när några av de rikaste åtnjuter en markant löneökning.

”Inkomstskillnaderna har sjunkit i några år innan pandemin slog till, med lågavlönade arbetare som ser den starkaste lönetillväxten. Den senaste tidens löneökning bland anställda inom finanssektorn, särskilt de som tjänar mest, har lett till att denna trend har förändrats”, står det i rapporten.

ANNONS

Läs även: Amerikan köper Chelsea enligt brittisk press

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Möjlighet – teckna i erfaren spelutvecklare
kinda brave logo svart

Den globala spelmarknaden har tagit fart och 400 miljoner nya spelare beräknas tillkomma till 2026. Särskilt det så kallade indie-segmentet växer kraftigt där börsaktuella svenska Kinda Brave är väl positionerade. Teckningsperioden för att vara med i bolagets börsresa från start pågår fram till den 22 maj.

Läs mer & teckna här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS