Dagens PS

Historiker varnar: Världsläget värre än på 1970-talet

Historikern Niall Ferguson, vars senaste bok bär titeln "Doom: The Politics of Catastrophe", säger till CNBC att "ingredienserna är på plats från 1970-talet" i dagens oroliga värld. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 03 sep. 2022Publicerad: 03 sep. 2022

Inflationen och den geopolitiska oron är större nu än på 1970-talet, hävdar en känd historiker och författare till 16 böcker och som nu varnar investerare.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Niall Ferguson, vars senaste bok bär titeln “Doom: The Politics of Catastrophe”, säger till CNBC att “ingredienserna är på plats från 1970-talet” i dagens oroliga värld.

Han anser att den omvälvning som sker till och med är värre än för fem decennier sedan.

Inflation och internationella konflikter skakade världen då och historien upprepar sig i dag, enligt Ferguson som är verksam vid Stanforduniversitet.

Det är CNBS:s Steve Sedgwick som intervjuar topphistorikern vid Ambrosetti Forum i Italien – ett land som omedveten om det själv är på väg in i en lågkonjunktur enligt Niall Ferguson.

Han pratar om att katalysatorn finns för att utlösa samma oroliga omvärldsklimat politiskt-ekonomiskt som på 1970-talet, men med risk för att det eskalerar och blir mer allvarligt än det var då.

Yom Kippur-kriget mellan Israel och en koalition av arabstaterna ledda av Egypten och Syrien 1973 utlöste en energikris.

Men den konflikten varade bara i 19 dagar.

I dag har Rysslands krig i Ukraina pågått ett halvår och världen tampas med en ny och ännu djupare energikris, konstaterar Ferguson.

ANNONS

Även på 1970-talet riktades blickarna mot supermakterna, USA och dåvarande Sovjetunionen.

På samma sätt mer än gnisslar det nu mellan USA och Ryssland.

“Det här kriget varar mycket längre än kriget 1973, så energichocken det orsakar kommer faktiskt att bli mer ihållande”, slår Niall Ferguson fast i CNBC-intervjun.

Han har svårt att förstå varför 2020-talet inte skulle kunna bli värre än 1970-talet med tanke på hur det faktiskt ser ut.

Produktionstillväxten är lägre i dag, skuldnivåerna högre och demografin är mindre gynnsam, samtidigt som centralbankerna tävlar om att höja räntorna i försöken att tämja inflationen och minska beroendet av rysk energi.

Den kände författaren och historikern anser också, säger han, att det är mer frostigt mellan USA och Kina i dagsläget än för 50 år sedan.

“Jag ser inte mycket avspänning mellan Washington och Peking just nu. I själva verket ser jag motsatsen.”

Ferguson upplever, säger han till den amerikanska nyhetskanalen, att människor tror att världskatastrofer sker med jämna mellanrum.

ANNONS

Så är det inte, hävdar han. Tvärtom kommer chockerna plötsligt och där allt det hemska väller fram på en gång, resonerar han.

Det gäller i synnerhet krig, finanskriser och pandemier, säger han.

Men människor tenderar tyvärr, enligt Ferguson, att vara för optimistiska och det gör världen oförberedd på att hantera kriser, anser han.

Läs även: Krig i Ukraina: Storförluster och klipp för investerare

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
Hej egenföretagare! Ekonomisk trygghet även för dig.

Vet du om att du som egenföretagare får värdefull rabatt på försäkringar och avtal som medlem i Unionen? Kontakta oss så berättar vi mer.

Läs mer
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS