Dagens PS

Gamestop-ordförande satsar på Alibaba

Alibaba
Gamestops ordförande Ryan Cohen satsar på kinesiska Alibaba. (Foto: Creative Commons och TT)
Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist
Uppdaterad: 17 jan. 2023Publicerad: 17 jan. 2023

Gamestop-investeraren Ryan Cohen har köpt en andel i det kinesiska e-handelsbolaget Alibaba Group. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Han är en känd entreprenör som investerat i meme-aktier och är ordförande i Gamestop. Nu vill kanadensaren Ryan Cohen satsa på den kinesiska marknaden och har köpt en andel i e-handelsbolaget Alibaba Group, rapporterar Bloomberg.

Det är oklart hur och när Ryan Cohen började att intressera sig för den kinesiska e-handelsjätten, men förra året twittrade han kryptiskt “jag är förälskad i Kina”, utan att specifikt nämna något om Alibaba.

Kontaktade styrelsen

Ryan Cohen ska ha kontaktat Alibabas styrelse i augusti i fjol, och då var bolagets aktie undervärderad, vilket en rapport från the Wall Street Journal kunde bekräfta. Enligt Ryan Cohens prognoser kommer bolaget att kunna få en försäljningstillväxt över 10 procent och det fria kassaflödet kan växa med 20 procent de kommande fem åren.

Det skulle innebära att ett av Kinas största e-handelsföretag återigen kan växa lika starkt som de gjorde innan pandemin slog till och påverkade den kinesiska ekonomin. Det är dock oklart om Cohens köp av en andel i bolaget kan ha en påverkan på Alibabas ekonomi på sikt, enligt Bloomberg. Den kinesiska regeringen har köpt gyllene andelar i bolaget, vilket i teorin innebär att de kan nominera chefer och ha beslutanderätt i Alibaba.

Tror inte att Cohens köp påverkar än

Under tisdagen steg Alibabas aktie i Hongkong med 3 procent. Men ekonomer tror inte att Cohens investering i bolaget påverkade dagens positiva resultat.

“Ryan är förvisso inflytelserik och nyheten om köpet är positivt för Baba, men det är osannolikt att han kommer att kunna påverka styrelsen. Baba har gått upp, men inte på grund av Ryan Cohen”, säger ekonomen Hao Hong till Bloomberg.

ANNONS

Läs även: Gamestop förklarat – så funkar ”memeaktier”  

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.

Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.

ANNONS
Möjlighet – teckna i erfaren spelutvecklare
kinda brave logo svart

Den globala spelmarknaden har tagit fart och 400 miljoner nya spelare beräknas tillkomma till 2026. Särskilt det så kallade indie-segmentet växer kraftigt där börsaktuella svenska Kinda Brave är väl positionerade. Teckningsperioden för att vara med i bolagets börsresa från start pågår fram till den 22 maj.

Läs mer & teckna här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS