Utgången för börsinvesteringar 2022 är oklar, men många tror på en svagare utveckling än förra året. Tajming och strategi är viktigt för den som bestämmer sig för att investera i år, skriver Marcus Hernhag i Privata Affärer.

ANNONS

”Mitt råd inför 2022 är att du ska hålla fast vid ditt investeringsbeslut. Sälj inte bara för att det går ned efter den långa uppgången ifjol. Särskilt om du är en långsiktig månadssparare i aktier eller aktiefonder ska du fortsätta spara enligt plan”, skriver Hernhag i Privata Affärer.

Han menar att is i magen är en av de viktigare egenskaperna man kan vara rustad med inför det börsår som kommer. Men det är också viktigt att försöka undvika vanliga misstag. Exempelvis är det många som köper andelar när en fond går upp och säljer när den går ner i stället för tvärtom. Det leder till förlust.

Hernhag hänvisar till en studie från 2007 gick igenom 7 215 amerikanska aktiefonder visade att den genomsnittlige fondspararens tillgångar växer 1,56 procent sämre än för fonden som helhet, helt enkelt på grund av tajming. Spararnas vanligaste misstag var att sälja för tidigt, men också att köpa för sent.

Även spararna i fonden Fidelity Magellan gjorde ofta det misstaget – trots att fonden gick upp med 29 procent om året över en längre period förlorade den genomsnittliga spararen på innehavet på grund av att de köpte oc sålde vid ”fel” tidpunkt.

Men även att satsa på aktier som befinner sig i nedgång kan vara riskabelt, trots att skillnaden i avkastning blir större när värdet sedasn vänder upp igen. Därför bör man göra den sortens investeringar långsamt och successivt, menar Marcus Hernhag. Långsiktighet är ledordet, menar Hernhag.

ANNONS
ANNONS

Läs också:

Rekordflöden till börsen – men obligationer förvånar [DagensPS]
Sensationell analys: Därför har börsen stigit så länge [Dagens PS]
Proffs tipsar om fem stabila utdelare [Dagens PS]