Mycket talar för att tillväxtekonomin Indonesien är intressant ur investeringssynpunkt. Den folkrika nationen med 270 miljoner invånare präglas av en ung medelklass som fått ökade inkomster och därmed rejält ökad köpkraft. De skapar goda förutsättningarna för en stark ekonomi. Dessutom stärks ekonomin av gynnsamma reformer för landets små och medelstora företag.

Landets regering arbetar med reformer som anses nödvändiga för att stimulera ekonomin som drabbats hårt av pandemin. Reformerna siktar på att skapa miljontals nya jobb, främst åt landets många arbetslösa ungdomar.

”I vår jakt på småbolag världen över är det särskilt intressant med länder som växer mer än genomsnittet och där konsumtionen väntas öka mest. I Indonesien har vi hittat flera spännande konsumentbolag”, säger Filip Boman, fondförvaltare på Öhman Fonder.

Inför lanseringen av den globala småbolagsfonden Öhman Global Småbolag Hållbar har Filip tillsammans med sitt förvaltningsteam skärskådat indonesiska bolag i jakt på framtidens tillväxtraketer. Han har särskilt fastnat för vad han kallar ett drömbolag för den som vill investera i den indonesiska konsumtionstrenden.

Filip Boman, Öhman Fonder
Filip Boman, fondförvaltare på Öhman Fonder.

”Mitra Adiperkasa eller Mapi som det oftast kallas är ett konglomerat med varuhus, restauranger och detaljhandelskedjor som har alla ingredienser för att kapitalisera på den starka konsumtionstrend som Indonesien står inför. Bolaget är idag partner till alla Inditex koncept vilket inkluderar Zara. Därutöver har de samarbetsavtal med Starbucks och Burger King samt exklusiva rättigheter till många sportvarumärken. Det är just bolagets sportvaruhandel vi tror mest på. Mapi har en enorm marknadsandel på nästan 60 procent och tillväxten förväntas vara hög i många år framöver” säger Filip Boman och fortsätter:

”Naturligtvis har Mapi som de flesta detaljhandelskedjor påverkats kraftigt av pandemin. Vi har sett vikande försäljning i fysiska butiker, men bolagets onlineförsäljning har kompenserat en del av detta och den långsiktiga tillväxttakten är inte påverkad. Vi ser nu en möjlighet att köpa ett bra bolag med alla förutsättningar för hög tillväxt under många år framöver till väldigt attraktiv värdering”, säger Filip och fortsätter:

”Samtidigt är vi medvetna om den geopolitiska risk som följer med att investera i Indonesien. Indonesien är en av världens största producenter av palmolja. Det har den senaste tiden framkommit i flera rapporter att det råder bristfälliga arbetsvillkor och tvångsarbete inom palmoljeindustrin. Vi bevakar givetvis dessa geopolitiska risker noga”, säger Filip Boman.

ANNONS
ANNONS

Talar för en god aktieutveckling 

Enligt Filip finns det utöver den fördelaktiga indonesiska demografin en rad andra faktorer som talar för en god aktieutveckling i landet framöver.

”Det finns mycket som talar för en uppvärdering. Till att börja med har marknaden utvecklats relativt svagt under de senaste tio åren, vilket gör att värderingarna inte avskräcker. På den politiska arenan har den sittande presidenten Joko Widodo fått större stöd i parlamentet, vilket kommer bidra till att han får lättare att genomföra reformer. De reformer som nämnts syftar till att stödja de små och medelstora företagen i landet. Dessutom förväntar vi att den indonesiska centralbanken fortsätter att sänka räntorna för att stimulera ekonomin” säger Filip Boman och fortsätter:

”Indonesien har över 100 aktiva vulkaner, men det är den ekonomiska vulkanen som väntar på det stora utbrottet. Det gäller att positionera sig nu för att ta del av den tillväxtresa som vi ser framför oss under de kommande 10 till 20 åren.”

Läs mer: Husdjursmarknaden vinnare i pandemin [Dagens PS]

Kort om fonden:
Öhman Global Småbolag Hållbar tar en global ansats till småbolagsförvaltning. Genom att vaska fram guldkornen från ett universum av tusentals potentiella investeringar strävar fonden efter att skapa en koncentrerad portfölj av världens kanske mest attraktiva småbolag.

Handla hos Avanza
Handla hos Nordnet
Läs mer hos Öhman Fonder
Viktig information: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Vi rekommenderar att du läser fondens faktablad och fullständiga informationsbroschyr på ohman.se/fondlista innan du köper andelar i en fond.