Två svenska fonder uppges äga aktier i kinesiska Jinko Solar, som kopplas till tvångsarbete i Xinjiang-regionen.

Jinko Solar är ett solenergibolag och två populära svenska fonder, Avanza World Tech by TIN och Handelsbanken Hållbar Energi, som tillsammans har 289 000 ägare hos nätmäklaren Avanza, äger aktier i bolaget, skriver Dagens Industri (obs, betalvägg, inloggning krävs).

Jinko Solar har deltagit i den kinesiska regimens industriprogram i Xinjiang-regionen.

”Företaget (Jinko Solar) har tydliga riktlinjer på plats och vi är drivande i arbetet med en hållbarhetsredovisning där vi ställt tydliga krav kring rapportering i den specifika frågan. Vi har i våra dialoger och analyser i dag inte hittat några tydliga bevis för inblandning i frågan – för det här är absolut inte något som vi kan medverka till”, säger Patric Lindqvist, förvaltare av Hållbar Energi, till Di.

TIN Fonders förvaltare, Carl Armfelt, kommenterar placeringen så här i Dagens Industri:

”Vi använder oss av Norges Banks exklusionslista gällande hållbarhet och kränkningar av mänskliga rättigheter. De har störst budget och ambitionsnivå i världen att upprätthålla en dagsaktuell lista på bolag som har problem med den här typen av frågor och Jinko Solar är inte med på den i dagsläget”.

Han säger dock att även om Jinko Solar bedöms ha gott anseende kan det finnas kopplingar till tvångsarbete.

ANNONS
ANNONS

Jinko Solars operativa chef, Zhiqun Xu, har tidigare uttalat enligt Di att olaget ”fördömer användningen av tvångsarbete”.

Sveriges Radio rapporter nu på fredagsmorgonen att den svenska möbeljätten Ikeas solceller kan ha koppling till tvångsarbete, att  råvaran kommer från regionen Xinjiang i Kina, där rapporter varnar för tvångsarbete inom ett statligt arbetsprogram.

”Vi behöver jobba vidare med att säkra spårbarheten”, säger Ikeas hållbarhetschef Jonas Carlehed till Ekot, som uppger att han öppnar för att flytta produktionen.

Läs mer här.

Läs även: Tvångsarbete bakom Vattenfalls solceller [DagensPS.se] »