Småspararguiden varnar spararna för de mindre nogräknade fondaktörerna, som tidningen alltså utmålar som ”skitfonder”.

I fjol utsåg Småspararguiden med Patrick Siegbahn Allra, Solidar, Söderberg & Partners, Independent och Zensum till de värsta fonderna i premiepensionssystemet.

”I vår uppföljning av fonderna kunde vi konstatera att det bara kvarstår två valbara bolag i systemet. Nu är det hög tid att ta fram listan på fonder att se upp för under 2018”, skriver Småspararguiden, som alltså tagit fram en ny lista på PPM-fonder, som kännetecknas av bland annat polisanmälningar, avstängningar och köpstopp.

Här är värsta PPM-fondlistan 2018:

1. Solidar, som låg tvåa på listan i fjol, blev nyligen köpstoppad av Pensionsmyndigheten efter Småspararguidens avslöjande om att fonden kan ha ”mjölkat kunderna på 35 Mkr via Malta och misstankar om att ha snuvat spararna på 100 Mkr via dolda avgifter på Irland”.

Helene Jansbo, marknads- och kommunikationschef på Solidar, kommenterar dock uppgifterna så här:

”Vi tycker att det är upprörande att aktörer som Siegbahn med starka egna intressen försöker påverka medier och få sparare att tro att något gjorts fel. Det finns inga belägg för Siegbahns påståenden, det enbart gissningar och antydningar.”

2. Monyx (ny på listan). Foldbolaget tillhör samma skandalbolag som iZave, tidigare Cerberus, som med hjälp av smågodis som lockrop lurade in kunder i sitt höga fondavgiftssystem.

3. Granit (ny på listan)

4. Ålandsbanken (ny på listan). Den tidigare S-statsministern Göran Persson är ordförande i Ålandsbanken, som under förra året hade flera ingående samarbeten med det utpekade och mycket ,  uppmärksammade skurkfondbolaget Allra.

ANNONS
ANNONS

5. Independent, som förvaltar tre fonder; fondbolaget låg förra fyra på Småspararguidens lista över värsta skitfonderna.

Dagens PS har skrivit en rad artiklar om tvivelaktiga fondförvaltare, bland annat den här artikeln.

På senvåren förra året skrev vi om listan med fondbolag som Pensionsmyndigheten varnade för.