Dagens PS

Hur bra är en fondrobot?

Annika Creutzer
Nationalekonomen Annika Creutzer tycker att en fördel med fondrobotar är att de är neutrala rådgivare. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 10 maj 2021Publicerad: 10 maj 2021

Vad är bäst, att lägga sitt sparande i en fondrobot eller att lägga det i en global indexfond med låg avgift?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Expressen jämför två fondrobotar med två stora indexfonder som har liknande risknivåer.

En fondrobot kan beskrivas som en digital finansiell rådgivare som mot en avgift sköter dina placeringar, du slipper välja själv eller fråga bankens finansiella rådgivare, robotens algoritmer plockar ihop en fondportfölj åt dig.

Både bra och dåligt

Det finns både kritiker och förespråkare till fondrobotar.

Nackdelarna är att den totala avgiften är högre än den för en billig indexfond, och att du inte kan välja dina fonder.

Fördelarna är att fondroboten automatiskt plockar fram en riskjusterad portfölj och att roboten, genom sitt omfång, har större riskspridning än en indexfond och dessutom allt eftersom balanserar om ditt innehav.

Pekar på avgifterna

I rapporten “Robotrådgivare – en marknadsöversikt”, som publicerades i oktober 2018, bedömer Pensionsmyndigheten att konsumentnyttan med fondrobotar är begränsad för långsiktiga sparare, de pekar bland annat på avgifterna.

ANNONS

“Vi anser att det viktigaste för en vanlig pensionssparare är att försäkra sig om att ha en fond med god riskspridning, att man vågar ta risk eftersom det är en lång sparhorisont, och en avgift som inte är högre än 0,4 procent”, säger Inger Söderbom, kapitalförvaltare vid Pensionsmyndigheten och författare till rapporten, till Expressen, och tillägger att man då inte behöver någon fondrobot.

Gör det svårt att göra fel

Jan Bolmeson, som driver “Rika Tillsammans”, Sveriges största privatekonomiblogg, tycker annorlunda. Han menar att den största fördelen med robotarna är att det är lätt att göra rätt och svårt att göra fel.

Han säger till Expressen att alternativet till en fondrobot är att själv plocka ihop sina fonder.

En komplex uppgift

Enligt honom kan man absolut själv sätta ihop ett fondsparande som motsvarar fondrobotens, och därmed spara in pengar på avgiften, men det är en komplex uppgift. Han säger att många öppnar ett konto och sedan blir överväldiga och inte gör någonting mer.

“Med en fondrobot öppnar du ett konto och sätter in pengar och så är du i gång. Du behöver inte göra nåt mer på tio år”, säger Jan Bolmeson till Expressen.

Han förklarar att om en vanlig global indexfond ger dig 1 500 bolag i hela världen, ger fondroboten dig 6 000 eller ännu fler.

ANNONS

Neutral rådgivare

Nationalekonomen och den privatekonomiska experten, Annika Creutzer, ser en fördel med att roboten blir en neutral rådgivare.

“Den som sitter på andra sidan bordet på banken kanske uppfattar kvinnan som försiktigare för att hon uttrycker sig på ett annat sätt, säger hon till Expressen. “Mannen kanske är lite mer självsäker och får då en högre risknivå än han annars skulle få”, fortsätter hon.

Annika Creutzer menar att man till viss del undviker sådant med en robot, vilket gör den till en helt neutral rådgivare. Den påverkas också av hur den är uppbygd och hur man besvarar robotens frågor.

Jämfört fondrobotar med indexfonder

Expressen har bland annat jämfört fondrobotarna, Fundler och Lysa med de globala indexfonderna Avanza Global aktiefond och Länsförsäkringar Global Indexnära.

Den som investerar i en fondrobot får en vidare exponering, men måste betala en eller flera tiondels procent i högre avgift. Tittar man på avkastningen gav fondrobotarna mer än de globala indexfonderna, även med avgiften inräknad.

10 000 kronor investerade i Lysa hade på det senaste året vuxit till 13 400 kronor. I Länsförsäkringar Global Indexnära hade pengarna vuxit till 12 720 kronor, enligt beräkning gjord med Fondkollen.se:s verktyg.

ANNONS

Som äpplen och päron

Jan Bolmeson tycker dock att jämförelsen är vansklig, han tycker att det är som att jämföra äpplen med päron och att jämförelsen påverkas för mycket av vad som råkade gå bra förra året. Han menar att det är bättre att jämföra på avgift och mervärden.

Fundler fondrobot har en avgift på 0,37 procent, utvecklingen på ett år var 32,39 procent och under tre år 46,27 procent.

Lysa fondrobot har en avgift på 0,37 procent, utvecklingen på ett år var 34,08 procent, utvecklingen under tre år är inte tillgänglig.

Avanza global aktiefond har en avgift på 0,10 procent, utvecklingen på ett år var 26 procent, utvecklingen under tre år är inte tillgänglig.

Länsförsäkringar Global Indexnära har en avgift på 0,22 procent, utvecklingen på ett år var 27,3 procent och utvecklingen under tre år 46,4 procent.

Läs mer: FI: Robotrådgivare kan vara sunt

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS