Fondproffset hävdar att investeringar i hållbarhetsfonder inte gör någon skillnad.

Jonas Lindmark på Morningstar säger till TT att kunder som tror att deras investeringar i gröna och hållbara gör någon skillnad bedrar sig.

”När det kallas hållbarhetsfonder signalerar det att fonden gör något för att världen ska bli mer hållbar. Det menar jag vilseleder kunder, att det skulle göra någon konkret skillnad”.

Aktiemarknaden är enligt fondexperten en form av andrahandsmarknad och när en aktie byter ägare påverkar det inte företagens verksamhet.

Hans poäng i resonemanget är att den enskilde individen har små möjligheter att göra avtryck på den globala aktiemarknaden med ett litet sparkapital.

ANNONS
ANNONS

”Det är huvudförklaringen till att det är svårare att påverka via finansmarknaden än den mer direkta påverkan man kan ha som konsument”, säger Jonas Lindmark, som dock får mothugg av Nordeas hållbarhetschef Sasja Beslik:

”Vi kan inte utgå från att allt vi gör inte har någon betydelse”, säger Sasja Beslik till TT och slår fast att pengar är det enda verktyg som finns för att göra skillnad.

Hans övertygelse är att om alla i Sverige skulle sluta investera i fossila bränslen skulle det ha en viss påverkan, bland annat genom att kol- och oljebolag exempelvis skulle få svårare att låna pengar.

Men Jonas Lindmark står på sig. Han anser att den som verkligen vill nå fram på området kan investera i fonder som varje år skänker en del av avkastningen till välgörande ändamål, då får det säkrast effekt, menar han.