Banken hotas av mångmiljardböter och det är ytterst oklart om storägaren Folksam skjuter till pengar.

ANNONS

Det finns ”inga garantier eller löften utställda”, deklarerar Folksams vd Ylva Wessén i en SvD-intervju.

Folksam är Swedbanks näst största ägare och Ylva Wessén ingår både i bankens ägargrupp och dess valberedning.

Hon tog över som vd för Folksam när Jens Henriksson blev Swedbanks vd, och i dag träffar hon både honom och Swedbanks styrelseordförande, tidigare S-statsministern Göran Persson, i sin nya roll.

Den 19 mars kommer besked om Swedbank ska dömas till sanktioner av Finansinspektionen. Enligt SvD kan sanktionerna bli upp till fyra miljarder kronor, utöver eventuella böter från amerikanska myndigheter.

”Penningtvätt i sig är kriminell verksamhet som drabbar alla finansiella institut. Även försäkringsbolag. Vi kanske har varit naiva i Sverige i tron att vi inte kan drabbas i den utsträckning vi har”, säger Folksamchefen Ylva Wessén till Svenska Dagbladet där hon alltså även betonar att det inte på något sätt är klart att Folksam stöttar Swedbank finansiellt om banken drabbas av sanktionsavgifter.

Utredningarna kring Swedbank efter misstankarna om storskalig penningtvätt i Baltikum pågår och Folksam har inte tagit ställning till huruvida man tänker skjuta till pengar till banken.

ANNONS
ANNONS

Men att Folksam skulle kliva ur Swedbankhar hon ”svårt att se”, även om hon inte utesluter det helt.

”Det är ett strategiskt innehav och ett sådant beslut ligger på styrelsenivå. Men det kan absolut uppstå ett läge där Folksam säger: ’Vi ska inte längre vara delägare i Swedbank.”