First Republic beslagtaget: JPMorgan köper

Uppdaterad: 01 maj 2023Publicerad: 01 maj 2023
First Republic JPMorgan
First Republic beslagstags av myndigheter. (Foto: TT)

Bankkrisen i USA har nu skördat ett tredje offer – First Republic har beslagtagits av tillsynsmyndigheten Federal Deposit Insurance Corporation, FDIC, och storbanken JPMorgan Chase har köpt en “stor majoritet av tillgångarna”. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Sedan den plötsliga kollapsen av Silicon Valley Bank i mars har uppmärksamheten fokuserats på First Republic som den svagaste länken i USA:s banksystem.

First Republic är en bank som fokuserat på att locka rika personer, framför allt från Kalifornien, att ha pengarna i banken i utbyte mot förmånliga bostadslån.

När bankkrisen har oroat investerarna i USA har First Republic fått se stora mängder insättningar i banken försvinna till säkrare hamnar. First Republics aktie har fallit 97 procent från nyåret tills att börsen stängde i fredags.

Som Dagens PS tidigare rapporterat talade mycket för att tillsynsmyndigheten Federal Deposit Insurance Corporation, FDIC, skulle beslagta banken för att undvika en totalkollaps och panik på marknaden.

Så blev det också. FDIC beslagtog banken på måndagen, rapporterar CNBC.

FDIC har sedan accepterat ett bud på First Republics tillgångar och insättningar från storbanken JPMorgan Chase.

“Som en del av transaktionen kommer First Republic Banks 84 kontor i åtta stater att öppna igen som filialer till JPMorgan Chase Bank, National Association, idag under normala öppettider”, säger FDIC i ett uttalande.

“Alla insättare i First Republic Bank kommer att bli insättare i JPMorgan Chase Bank, National Association, och kommer att ha full tillgång till alla sina insättningar.”

“Vår regering bjöd in oss och andra att kliva upp, och det gjorde vi”, sa han i ett uttalande. “Det här förvärvet gynnar vårt företag överlag, det är lockande för aktieägarna, det hjälper till att ytterligare föra fram vår förmögenhetsstrategi och det är ett komplement till vår befintliga franchise”, säger JPMorgan Chases vd Jamie Dimon.

Läs även: First Republic Bank nära försäljning – många intresserade  

Läs även: First Republic hänger verkligen löst – aktien rasar

ANNONS
ANNONS
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Redaktionschef och reporter på Dagens PS.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Redaktionschef och reporter på Dagens PS.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS