”Trump är en mer börsvänlig kandidat”, säger Linda Lyth, investeringsstrateg på Söderberg & Partners.

ANNONS

USA-valet har utvecklats till en riktig nagelbitare. Som Dagens PS rapporterat under morgonen pekas den sittande presidenten, republikanen Donald Trump, ut som vinnare både i bland annat Florida och Texas, två stora och viktiga delstater.

Det är gastkramande jämnt i skrivande stund mellan Trump och demokraten Joe Biden, som tidigare under natten (svensk tid) hade ett klart övertag.

Bland vadhållare är Trump favorit. Oddsen på en Trump-seger är just nu låga.

Prognosen var en blå våg

Enligt Linda Lyth på Söderberg & Partners är Trump ”en mer börsvänlig kandidat”. Det säger experten till SvD Näringsliv (obs, inloggning krävs).

”Man har prisat in en blå våg och det verkar inte bli så utan det ser ut som att Trump går fram starkare än väntat. Han ser börsen som den främsta indikatorn på framgång och går mindre hårt åt teknikbolagen”, resonerar Investeringsstrategen.

ANNONS
ANNONS

I förhandeln på de europeiska börserna låg handeln kring nollan vid 7-tiden på morgonen. Tidigare under natten låg den på plus och det har nu svängt över till en marginell nedgång, framgår det.

I Asien stängde marknaderna generellt på plus i dag.

Börsexperter som SvD talat med är, inte oväntat, överraskad av Trumps framgångar under de senaste timmarna i USA-valet.

”Man kan ju bara konstatera att Trump gått fram betydligt starkare än väntat och vi får se hur långt det bär”, säger SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist till tidningen.

Johanna Högfeldt, senior ekonom vid Handelsbanken, tror på en avvaktande börshandel under onsdagen om inget valresultat står klart.

ANNONS
ANNONS

Sammanfattningsvis anser experterna att det primära är inte vem som får makten i Vita huset de närmaste fyra åren. När det gäller stimulanser till marknaden finns det med i agendan hos både Trump och Biden.

Mer oroande är smittspridningen av covid-19 i USA, anser proffsen.

”Tyvärr kommer vi att komma tillbaka till en verklighet där vi behöver fokusera på de ekonomiska effekterna på covid-19”, säger exempelvis Robert Bergqvist på SEB i artikeln.