Dagens PS

Europeiskt kaffe kan bli framtiden i klimatförändringarnas spår

Kaffe kan i framtiden kanske komma från Europa snarare än Brasilien. Foto:( Bruna Prado / AP /TT)
Johan Colliander
Johan Colliander
Uppdaterad: 30 juli 2025Publicerad: 30 juli 2025

Klimatförändringarna förstör skördar i klassiska kaffeproducerande länder som Brasilien och Vietnam. Men de kan också möjliggöra för nya odlingar på tidigare omöjliga platser. Och det gäller inte bara kaffe.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den som handlat kaffe den senaste tiden har nog märkt hur dyrare varje kopp har blivit. Till viss del har det berott på den inflationschock som nu håller på att bedarra. Men det beror även på extremtorka och frost. Dessa har lett till dåliga skördar i de tropiska regioner där kaffe växer.

Läs även:
Kaffe sjunker globalt – men varför sjunker inte priset i butik? Dagens PS

Men den som vill ha sitt morgonkaffe kanske inte behöver åka lika långt som till Brasilien för att frakta sina bönor.

Lyckade försök med kaffe i Spanien och Italien

I Katalonien i Spanien har odlare, på experimentnivå, nu kunnat skörda arabica-bönor. Dessa bönor kunde tidigare aldrig växa i det kontinentala klimatet, skriver The Economist. Förvisso är det bara några kilo som odlats, men det kan leda till mer i framtiden. Nu är det bevisat att det går.

På Sicilien har man också försökt odla kaffe med varierande resultat. Oftast har skördarna vissnat. Men familjen Morettino som experimenterat med grödan sedan 1990-talet, tillsammans med Palermos Universitet, har sedan 2021 sett sina skördar öka. De har gått från 30 kilo till 100 kilo.

I de båda länderna har man även börjat odla mer tropiska grödor som mango och avokados.

Svenskt vin och engelsk tofu

Det förändrade klimatet kan skifta grödorna även i andra länder. I Storbritannien skulle det enligt en studie från University of East Anglia vara möjligt att odla kikärtor, sojabönor och apelsiner i landet om temperaturen höjs med mellan 2 och 4 grader.

ANNONS

Missa inte:
Kaffe blir dyrare igen – men råder verkligen brist? Realtid

Det skulle innebära att det inom en snar framtid skulle kunna produceras både inhemsk tofu och marmelad gjord på uteslutande inhemska apelsiner.

Men även i Sverige har det varmare klimatet lett till förändringar på fälten. Även här kan det på sikt bli tal om mer sojabönor, majs och kikärtor, skriver Dagens industri.

Vin har också blivit allt vanligare att odla i Sverige. Detta beror på ett mer gynnsamt klimat. Odlingen av mer köldtåliga druvsorter från Tyskland och Schweiz gör att odlingarna klättrar allt längre upp i landet.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Colliander
Johan Colliander

Mångårig ekonomijournalist. Tidigare på Fri Köpenskap, Food Supply och Fastighetsvärlden.

Johan Colliander
Johan Colliander

Mångårig ekonomijournalist. Tidigare på Fri Köpenskap, Food Supply och Fastighetsvärlden.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS