Dagens PS

EU vill förenkla noteringsregler och locka pengar till deeptech

"Europa måste dra in institutionella investerare för att investera i deeptech-innovationer", säger EU-kommissionären Mariya Gabriel
"Europa måste dra in institutionella investerare för att investera i deeptech-innovationer", säger EU-kommissionären Mariya Gabriel. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 05 juli 2022Publicerad: 05 juli 2022

EU vill öka antalet deeptech-startups genom att locka till sig privata investeringar och underlätta för grundare att behålla kontrollen över sitt bolag när det noterats.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Under andra halvan av 2022 kommer EU:s noteringslag läggas fram. Den kommer tillåta att grundare och familjer behåller kontrollen över sitt bolag efter att det har börsnoterats, samtidigt som de kan ta in större summor pengar och ta del av fördelarna med en notering, det rapporterar Bloomberg, som sett EU-kommissionens utkast från till en ny digital innovationsstrategi.

Med deeptech menas avancerad teknik som till exempel artificiell intelligens, robotteknik, kvantdatorer, bioteknik och nya material.

Färre deeptechbolag i Europa

I EU finns mycket färre deeptechbolag än i USA och Kina och EU-kommissionen menar att det beror på den fragmenterade och riskobenägna karaktären på Europas riskkapitalmarknader. Traditionella bankprodukter som lån spelar en större roll för finansieringen av startupbolag än exempelvis aktiefinansiering.

Med den nya lagen vill EU öka antalet startupbolag inom deeptech i Europa och attrahera 45 miljarder euro, drygt 485 miljarder kronor i privata medel, samt göra det lättare för grundare av ett bolag att behålla kontrollen över sitt bolag efter att det har börsnoterats.

Vill ha fler huvudkontor i Europa

“Europa måste dra in institutionella investerare för att investera i deeptech-innovationer”, sade Mariya Gabriel, kommissionär med ansvar för forskning och innovation, förra veckan vid ett toppmöte för det europeiska innovationsområdet, skriver Bloomberg.

“Att öka andelen europeiskt kapital som investeras i innovativa företag och startups är ett av våra huvudmål. Detta kan leda till att företag flyttar sina huvudkontor till Europa”, fortsatte hon.

ANNONS

Förenkla noteringskraven

I EU-kommissionens strategi, som ska avslöjas på torsdag, ingår en noteringslag som ska förenkla noteringskraven för företagen, som även kan föreslå att EU-länder matchar sina regler. Man vill även tillåta att länder använder statligt stöd för test-och experimentinfrastruktur och skapa en arbetsgrupp som ska hjälpa nystartade bolag att erbjuda aktieoptioner till anställda.

I utkastet som Bloomberg tagit del av skrev EU-kommissionen att EU håller på att förlora den globala kapplöpningen om talang. Kommissionen kommer lansera ett talanginitiativ för att hitta 1 miljon människor som kan arbeta inom deeptech, samt inleda samtal med EU-länder för att attrahera talanger från länder utanför EU.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Sverige nät bäst i världen på innovation

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS