Sverige står fast vid sin linje om ett annorlunda utformat stödpaket till EU-länder än vad majoriteten av unionen föreslår. ”Vi tycker inte att man ska skuldsätta kommande generationer med att ge bort pengar i form av bidrag”, säger EU-minister Hans Dahlgren. 

ANNONS

EU-minister Hans Dahlgren säger till SvD (obs. betalartikel) att stödet är fel utformat.

”Vi är för att vi ska ta gemensamma tag inom EU och återuppbygga de områden och sektorer som drabbats av krisen. Inte minst för att det gynnar oss själva. Det vi inte gillar är att det sker i form av bidrag”, säger han.

Stödpaketet från EU ligger på 750 miljarder euro, varav 500 miljarder av dessa är bidrag. Pengarna ska gå till länder som är hårdast drabbade av coronakrisen.

De ”sparsamma fyra”

Tillsammans med Österrike, Danmark och Nederländerna ingår Sverige i en grupp som kallas ”de sparsamma fyra”, bland annat för sitt motstånd mot paketet i dess nuvarande omfattning.

Hans Dahlgren menar att den del av stödpaketet som består av bidrag är problematisk.

ANNONS
ANNONS

”Det behövs investeringar, inte minst i grön teknologi, men de investeringarna ska man låna till. Det ska ske till förmånliga villkor och med lång återbetalningstid. Men vi tycker inte att man ska skuldsätta kommande generationer med att ge bort pengar i form av bidrag”, säger han till SvD.