Dagens PS

Enorm kostnadsökning för det svenska jordbruket

Produktionskostnaderna för Sveriges jordbrukare har ökat enormt och enligt LRF har mjölkproduktionen minskat med 1,2 procent första halvåret i år jämfört med första halvåret 2021
Produktionskostnaderna för Sveriges jordbrukare har ökat enormt och enligt LRF har mjölkproduktionen minskat med 1,2 procent första halvåret i år jämfört med första halvåret 2021. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 01 aug. 2022Publicerad: 01 aug. 2022

Priset på gödsel, foder, drivmedel och el är avgörande i jordbruket och ökningen av svenska jordbrukares kostnader är enorm.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Livsmedelspriserna har ökat snabbt under våren och sommaren och tillsammans med el- och drivmedelsprisernas ökning har det gjort att vi nu har den högsta inflationstakten sedan 1991, det visar Statistiska centralbyråns konsumentprisindex, skriver Dagens Nyheter.

De varor som till störst del produceras i Sverige är de som haft de största prisökningarna, mjölk, ägg, kött och spannmålsprodukter. Prisökningarna beror på att det blivit mycket dyrare att producera dessa varor.

“Ökningen som vi sett i produktionskostnader saknar motstycke. Nu har vissa av kostnadsökningarna avstannat, men till exempel priset på vete är fortfarande dubbelt så högt som det var samma period förra året”, säger Ilkka Pohjamo, ansvarig för mjölkinköp på Valio, till DN.

Enligt Palle Borgström, ordförande i Lantbrukarnas Riksorganisation, är kostnaden för Sveriges jordbrukare enorm.

“Som högst i våras var produktionskostnaderna runt 9 miljarder kronor högre för Sveriges lantbrukare jämfört med samma period förra året. Nu ligger siffran på 8 miljarder kronor”, säger han till DN.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Chock för barnfamiljer – maten 1 500 kronor dyrare

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
Hej egenföretagare! Ekonomisk trygghet även för dig.

Vet du om att du som egenföretagare får värdefull rabatt på försäkringar och avtal som medlem i Unionen? Kontakta oss så berättar vi mer.

Läs mer
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS