Ryssland kommer att stänga av gasen till Europa från och med fredag 1 april för ”ovänliga” länder om de inte byter till betalning i rubel, säger Vladimir Putin.

ANNONS

Sedan Rysslands invasion av Ukraina har Vladimir Putins regim hotat att strypa leveranserna av naturgas till Europa, som ett svar på västs sanktioner mot Ryssland.

Från och med i morgon, fredag 1 april, tänker han göra slag i saken – om Europa inte går med på att betala för gasen i rysk valuta. Köpare måste öppna särskilda konton i statligt kontrollerade Gazprombank för att tillåta att utländsk valuta kan bytas till rubel, enligt en order undertecknad av Putin.

”För att köpa rysk gas måste de öppna rubelkonton i ryska banker”, säger Rysslands president Vladimir Putin i ett tv-sänt tal på torsdagen, enligt Bloomberg.

”Det är från dessa konton som gas kommer att betalas för från och med den 1 april. Om sådana betalningar inte görs kommer vi att betrakta detta som ett misslyckande från kundens sida att uppfylla sina skyldigheter”.

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz upprepade att Putins Ryssland måste uppfylla kontrakten så som de är skrivna.

”Vi tittade på gasleveranskontrakten och där står det att betalning ska göras i euro, ibland i dollar men oftast i euro”, säger han till reportrar i Berlin på torsdagen.

”Och jag gjorde det klart i samtalet med den ryske presidenten att det kommer att förbli så här. Och vad hans idéer är som  kan hända – det är något vi ska titta på just nu. Men i alla fall förblir det så att företag vill, kan och kommer att fortsätta betala i euro.”

ANNONS
ANNONS

Läs även: Ryssland: ”Vänliga” länder får betala olja och gas med bitcoin [Dagens PS]

Läs även: Rysslands hot: Stryper gastillförseln [Dagens PS]