Dagens PS

Polens bränslekris: Man eldar med sopor

Polen
Polackerna måste elda med sopor för att hålla värmen. (Foto: TT)
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 06 okt. 2022Publicerad: 06 okt. 2022

Hela 40 av världens 100 städer med sämst luft ligger i Polen – världens mest luftkontaminerade land. Och bristen på bränsle riskerar att få ödesdigra konsekvenser när den desperata befolkningen nu eldar vad som helst för att hålla värmen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den polska vintern kan bli ovanligt farlig när temperaturerna sjunker. Och inte bara på grund av kylan. Landets befolkning är van vid att förlita sig på att elda kol för uppvärmningen av hus och hem. Kol har länge varit en billig och tillgänglig vara i Polen sedan tiden som sovjetstat. Men med stigande priser och rekordlåg tillgång på bränsle är det vanligare att sopor istället eldas i kaminerna. Det rapporterar finanstidningen Bloomberg.

“Bränner sopor varje dag”

En kvinna som tidningen pratat med är Paulina Mroczkowska, 35 år som bor med sina tre barn i en förstad norr om Warsawa.

“Det är sällan man känner lukten av vanligt bränsle längre. Man känner lukten av brinnande sopor varje dag”, säger Paulina Mroczkowska till Bloomberg.

Polen beroende av rysk gas

Bränslepriserna har stigit markant under 2022 efter Rysslands invasion av Ukraina i slutet av februari. Kriget har åskådliggjort Europas bräckliga energipolitik och ländernas beroende av billig rysk gas för uppvärmning. När vintern nu nalkas blir läget allt mer desperat – inte minst i Polen.

“Det är skrämmande att föreställa sig vad som kommer hända när det blir riktigt kallt”, säger Paulina Mroczkowska till Bloomberg.

60 procent klarar inte vintern

ANNONS

Polen var redan det land i världen där flest dödsfall kunde kopplas till luftföroreningar – ett problem som riskerar att öka när mer sopor eldas. Undersökningar visar att 60 procent av hushållen inte har tillräckligt med kol för att klara vintern. Det säger den polska miljöorganisationen Polski Alarm Smogowy. Organisationens talesperson Piotr Siergiej har talat med Bloomberg:

“Folk är rädda och de samlar på sig vad som helst som är brännbart”, sade Piotr Siergiej.

Läs även: Svenska elkablar till Polen drabbades inte av explosionerna i Östersjön

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS