Dagens PS

Det lägger krokben för Feds inflationskamp

Fed
Boendekostnaderna ger Fed-bossen Jerome Powell huvudvärk. (Foto: Susan Walsh/AP/TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 13 maj 2024Publicerad: 13 maj 2024

USA:s centralbank Fed har brottats med problematiken i mer än ett år och frågan är när det blir bättre för att underlätta inflationsbekämpningen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Federal Reserves avsikt är att så småningom sänka räntorna, men det förutsätter att de amerikanska boendekostaderna dämpas för att bana väg mot inflationsmålet på 2 procent.

Utbredd skepsis hos analytikerna

Problemet är att Fed väntat över ett år på avtagande hyreshöjningar och analytiker är skeptiska till en avmattning av boendekostnaderna, skriver The Wall Street Journal.

Bakgrunden till denna tveksamhet är den rådande dynamiken på bostadsmarknaden och skulle Feds önskan infrias kan få motsatt effekt, det vill säga försvaga argumenten för lägre räntor, framgår det.

De amerikanska boendekostnaderna är en tung spelare i konsumentprisindexet och uppges utgöra en tredjedel av KPI, samtidigt som det står för en sjättedel av prisindexet för personliga konsumtionsutgifter, förklarar WSJ.

Trots det används inte bostadspriser för att beräkna inflationen då bostäder delvis är en investering.

Fed-topp: Då blir det svårt för oss

Månadshyror används i stället i den offentliga inflationsstatistiken, alltså vad hyresgäster betalar för att hyra sitt hus eller sin lägenhet.

ANNONS

“Eftersom endast en minoritet av hyresavtalen omsätts varje år återspeglas förändringar i marknadshyrorna i inflationen med en eftersläpning”, enligt artikeln.

Austan Goolsbee, Fed-chef i Chicago, konstaterar att bostadskostnaderna inte utvecklats som centralbanken förväntat sig.

“Jag tror fortfarande att det kommer att göra det, men om de inte gör det kommer vi att få det svårt att få tillbaka inflationen till 2 procent”, säger han.

Läs även: Fed: Det blir ingen räntesänkning Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS