Svenska stålföretaget H2 Green Steel expanderar. Innan fabriken för att tillverka grönt stål har byggts i svenska Boden exporterar företaget konceptet till spanska Iberdrola. Fabriken ska byggas i Spanien eller Portugal.

ANNONS

Tillsammans med det spanska energiföretaget Iberdrola ska H2 Green Steel bygga en anläggning för så kallad järnsvamp någonstans på den iberiska halvön, skriver Svenska Dagbladet.

H2 Green Steel och Iberdrola investerar 2,3 miljarder euro (motsvarande 23,5 miljarder kronor) i den nya fabriken, enligt ett pressmeddelande.

Planerna på att bygga ett fossilfritt stålverk i Boden kvarstår. Den ska stå klar 2024 och då väntas skapa runt 1 500 nya jobb i regionen.

Grönt stål reducerar stora utsläpp

Precis som i det svenska projektet Hybrit, som H2 Green Steel driver tillsammans med LKAB och SSAB, tänker man ersätta kol med vätgas i stålproduktionen. Därmed kan man kraftigt reducera koldioxidutsläppen från stålindustrin, dock med mycket omfattande elanvändning som pris. Idag står svenska stålföretag för runt 10 procent av landets utsläpp av växthusgaser, och globalt kommer åtta procent av utsläppen från den industrin.

Utmaningen för både det svenska och sydeuropeiska projektet är eltillförseln. Vätgasfabriken i Boden kommer att kräva minst 12 terawattimmar el, vilket motsvarar nästan nio procent av hela Sveriges elanvändning.

ANNONS
ANNONS

Läs också:

Hybrit – Volvo får första leverans av fossilfritt stål
Bomben: Forskare sågar grönt stål – skippa satsningen