AB Volvo för den första leveransen av fossilfritt stål genom samarbetet Hybrit. ”Nu vet vi att det fungerar rent tekniskt”, säger LKAB:s vd Jan Moström.

ANNONS

Hybrittekniken är ett samarbete mellan storbolagen SSAB, LKAB och Vattenfall.

Det har gått ut på att LKAB använder vätgas istället för kol och koks till att producera stålet, som sedan vidareförädlas hos SSAB i eldrivna ugnar och Vattenfall levererar grön el genom hela kedjan.

Första gröna stålet

Under onsdagen presentrerades det första fossilfria stålet på SSAB:s fabrik i Oxelösund.

”Det här betyder jättemycket. Nu vet vi att det fungerar rent tekniskt Med det som grund kan vi nu börja industrialisera, skala upp och se till att det blir ekonomiskt lönsamt att producera stålet”, säger LKAB:s vd Jan Moström till Di.

Nu blir nästa steg att ersätta gamla koldrivna masugnar och koksanläggningar i Oxelösundfabriken med moderna eldrivna ljusbågsugnar. Det ska även byggas en ny produktionsanläggning i Gällivare.

Stort intresse

Intresset från bolagen är redan rekordstort, bland annat från Apple.

Samtidigt har de tre parterna inte bestämt hur intäkterna ska delas upp.

”Vi har fokuserat på att få värdekedjan att fungera. Börjar man dela upp kakan innan den ens finns är risken att baket inte ens börjar. Det kommer att finnas plats för alla att utvecklas inom den här värdekedjan”, säger Anna Borg, vd för Vattenfall och sammanfattar:

”Vi har tydliga roller och kakan kommer att bli större på grund av det.”

ANNONS
ANNONS

Viktig eltillgång

Samtidigt hänger eltillgången fortsatt som ett svart orosmoln över produktionen. Den måste flyta på vid båda anläggningarna när den storskaliga produktionen är planerad från och med januari 2026.

”Det är viktigt att fundera på hur man kan se till att få upp tempot på tillståndsprocesserna. Det kan man göra genom att möjliggöra parallella prövningar. Och att det inte enbart ska tas hänsyn till lokal miljöpåverkan utan också det större klimatperspektivet samt att kommunala veton ska tvingas lämnas tidigare”, klargör Anna Borg.

Läs mer: Tillståndsfrågorna hotar Sveriges klimatmål