Dagens PS

Comeback för obligationer: "Bra tid"

Obligationer tillbaka stort efter aktiefall på Wall Street
Förvånad trader? Kanske det. På Wall Street har man fått omvärdera obligationer och konstatera att gamla sanningar gäller, åtminstone ibland. (Foto: Richard Drew/AP-TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 12 aug. 2024Publicerad: 12 aug. 2024

Obligationer är tillbaka som säkerhet på marknaden. Den utvecklingen kommer sedan S&P 500 tappade stort i början av augusti.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Indexet S&P 500 tappade cirka 6 procent under de tre första handelsdagarna i augusti i år.

Finansmarknaden steg samtidigt nästan 2 procent.

Gregg Abella, finansförvaltare i New Jersey, berättar för Bloomberg hur han fick en ”flod” av telefonsamtal från kunder.

”Plötsligt ringer folk i mängd till oss och frågar om det inte är en bra tid att fylla på med obligationer bland placeringarna”, refererar Abella.

”Välkommet”

För Abella är det en välkommen utveckling. Han har propagerat för obligationer och allmän diversifiering av tillgångar, i flera år.

Det var rekommendationer få tog på fler, i vart fall innan augusti kom med börsfall.

Det blev en snabb efterfrågan, bland annat med effekten att tioåriga statsräntor vid ett tillfälle förra veckan hade de lägsta nivåerna på ett år.

Rallyt har överraskat många på Wall Street, efter att det urgamla förhållandet mellan aktier och obligationer, där räntebärande intäkter kompenserar för förluster när aktier faller, ifrågasatts de senaste åren.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Krackelerade 2022

Mest ifrågasatt var relationen 2022 när obligationer inte gav något skydd alls i nedgången för aktier.

Då utlöstes försäljningen av en snabbt stigande inflation och Feds försök att dämpa den genom höjda räntor.

Nu har nedgången på aktiemarknaden utlösts av en rädsla för en ekonomi i recession.

Samtidigt har förväntningar på räntesänkningar ökat snabbt och obligationer fått en bra miljö att frodas i.

”Äntligen lyser anledningen till obligationer igenom”, säger Gregg Abella, vars företag, Investment Partners Asset Management, förvaltar cirka 250 miljoner dollar inklusive för rika amerikaner och ideella organisationer.

Bättre utdelning

När S&P 500 tappade cirka 6 procent på tre dagar och finansmarknaden steg 2 procent, blev det möjligt för investerare med 60 procent av tillgångarna i aktier och 40 procent i obligationer, en gammal strategi för en trygg, diversifierad portfölj, att prestera bättre än för den som enbart hade aktier.

Minskade

ANNONS

Den fördelen minskade i omfång när aktierna sedan stabiliserade sig och återhämtade sig en del, men synen på ränteintäkter som säkerhet i marknadskaos kvarstår.

“Vi har köpt obligationer”, säger George Curtis, portföljförvaltare på TwentyFour Asset Management.

Curtis började faktiskt först lägga till statsobligationer för månader sedan – både på grund av de högre räntorna de nu erbjuder och för att han väntat sig att det gamla aktie-obligationsförhållandet skulle återvända när inflationen avtog.

Läs mer:

Nu vill alla ha obligationer – snabbt. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
Dagens PS - en del av newstechbolaget RLVNC

Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB)
– Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.

Läs mer här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Bostadsmarknad och framtiden för köpare – enligt analytikern

Efter en turbulent period präglad av stigande räntor och sjunkande priser börjar Sveriges bostadsmarknad visa tecken på återhämtning. År 2022 präglades av en kraftig nedgång i både bostadsförsäljningar och priser, till stor del drivet av de ökande räntekostnaderna. Men nu, med signaler om stabilisering och potentiella räntesänkningar framöver, börjar marknaden långsamt hitta tillbaka. Frågan är: […]