Storbankerna tjänar enormt på de kraftiga räntehöjningarna och ekonomen Claes Hemberg menar att de utnyttjar situationen.

ANNONS

Hushållen får det allt svårare och enligt Konjunkturinstitutet, KI, är vi på väg in i en lågkonjunktur. Samtidigt tjänar de fyra svenska storbankerna rekordmycket på räntehöjningarna, det rapporterar SVT.

Högsta nivån sedan 2008

Handelsbanken, Nordea, SEB och Swedbank får stora vinstökningar, de rapporterade nyligen en rörelsevinst på över 130 miljarder kronor hittills i år.

”Banker får tjäna pengar, det får alla företag göra. Men någonstans utnyttjar de situationen”, säger den oberoende ekonomen Claes Hemberg, till SVT.

I går, torsdag, höjde Riksbanken styrräntan till 2,5 procent, vilket är den högsta nivån sedan finanskrisen år 2008. Enligt Riksbanken väntas ytterligare en höjning i början av 2023.

Höjer boräntor men inte sparräntor

”När Riksbanken höjer räntan så kan bankerna höja sina bolåneräntor till oss dödliga. Samtidigt behöver de inte höja sparräntorna. Så det här gapet mellan pengarna de får in och pengarna de lämnar ut har ökat och det gör att de tjänar mer pengar” säger Claes Hemberg till SVT.

ANNONS
ANNONS

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Hemberg: Spararna ger bort miljarder till bankerna [Dagens PS]