Dagens PS

Claes Hemberg: Bankerna utnyttjar situationen

Den oberoende ekonomen Claes Hemberg menar att banker får tjäna pengar, men att de nu när styrräntan höjts kraftigt utnyttjar situationen
Den oberoende ekonomen Claes Hemberg menar att banker får tjäna pengar, men att de nu när styrräntan höjts kraftigt utnyttjar situationen. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 25 nov. 2022Publicerad: 25 nov. 2022

Storbankerna tjänar enormt på de kraftiga räntehöjningarna och ekonomen Claes Hemberg menar att de utnyttjar situationen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Hushållen får det allt svårare och enligt Konjunkturinstitutet, KI, är vi på väg in i en lågkonjunktur. Samtidigt tjänar de fyra svenska storbankerna rekordmycket på räntehöjningarna, det rapporterar SVT.

Högsta nivån sedan 2008

Handelsbanken, Nordea, SEB och Swedbank får stora vinstökningar, de rapporterade nyligen en rörelsevinst på över 130 miljarder kronor hittills i år.

“Banker får tjäna pengar, det får alla företag göra. Men någonstans utnyttjar de situationen”, säger den oberoende ekonomen Claes Hemberg, till SVT.

I går, torsdag, höjde Riksbanken styrräntan till 2,5 procent, vilket är den högsta nivån sedan finanskrisen år 2008. Enligt Riksbanken väntas ytterligare en höjning i början av 2023.

Höjer boräntor men inte sparräntor

“När Riksbanken höjer räntan så kan bankerna höja sina bolåneräntor till oss dödliga. Samtidigt behöver de inte höja sparräntorna. Så det här gapet mellan pengarna de får in och pengarna de lämnar ut har ökat och det gör att de tjänar mer pengar” säger Claes Hemberg till SVT.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

ANNONS

Läs mer: Hemberg: Spararna ger bort miljarder till bankerna

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
Sista möjligheten att teckna 22 maj
kinda brave logo svart

Den globala spelmarknaden har tagit fart och 400 miljoner nya spelare beräknas tillkomma till 2026. Särskilt det så kallade indie-segmentet växer kraftigt där börsaktuella svenska Kinda Brave är väl positionerade. Teckningsperioden för att vara med i bolagets börsresa från start pågår fram till den 22 maj.

Läs mer & teckna här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS