Chefer på Balder bland 11 åtalade i Collector-affär

Uppdaterad: 10 juni 2021Publicerad: 10 juni 2021
Balder Collector
Två chefer på fastighetsbolaget Balder är bland de misstänkta i EBM:s åtal om Collector. (Foto: TT)

11 personer åtalas av EBM för otillåtna affärer kring Collector – däribland två chefer på fastighetsbolaget Balder. Misstankarna rör bland annat grova insiderbrott.

ANNONS
ANNONS

Det skriver Ekobrottsmyndigheten i ett pressmeddelande.

Enligt åtalet har ett par personer i fastighetsbolaget Balders ledning fått del av insiderinformation i samband med ett lunchmöte mellan vd:arna för Balder och Collector, Erik Selin och Martin Nossman, den 10 januari 2020. Balder är delägare i Collector.

I omedelbar anslutning därefter har stora försäljningar av aktier i Collector skett och informationen ska även ha spridits till familj och vänner. Två chefer på fastighetsbolaget, samt nio andra personer, åtalas. Den misstänkta brottsligheten har enligt EBM:s pressmeddelande skett inför Collectors vinstvarning den 21 januari 2020.

”Därutöver åtalas ledningspersonerna för insiderbrott samt obehörigt röjande av insiderinformation, det vill säga att man har gett råd till utomstående och föranlett köp och försäljningar, i samband med Collectors kvartalsrapporter vid fyra tillfällen under åren 2018-2020”, säger Pontus Hamilton, kammaråklagare vid Ekobrottsmyndigheten i ett pressmeddelande.

“Vi kommer att yrka att tingsrätten förverkar totalt drygt två miljoner kronor som utbyte av brott”, säger Pontus Hamilton.

Läs mer: Balders vd om misstankar: ”Oerhört förvånad”

ANNONS
ANNONS
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Redaktionschef och reporter på Dagens PS.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Redaktionschef och reporter på Dagens PS.