Alla börsföretag tvingas redovisa hela ledningsgruppens löner och olika ersättningar för aktieägarna under bolagsstämman.

ANNONS

Öppenheten gör det lättare att granska vd:arnas och övriga börschefers löner och bonusprogram och se om de är rimliga i förhållande till prestation och det övriga löneläget på företaget.

Det välkomnas av organisationen Aktiespararna, rapporterar TT i en artikel på Omni.

”Ett bra steg för ökad öppenhet. Allt syftar till att det ska bli enklare att förstå”, säger Sverre Linton, chefsjurist på Aktiespararna, till nyhetsbyrån.

Regeringen har tagit fram lagförslaget som utgår från EU-direktiv och omfattar alla börsföretag, även de statliga, och som stipulerar att bolagen tydligare måste offentliggöra löner, bonusprogram och liknande ersättningar, även så långt som fem år tillbaka i tiden.

Gäller på årsstämman redan i vår

Redan inför vårens bolagsstämmor gäller den nya regeln, som börsbolagen däremot varit dåligt förberedda på enligt en undersökning som konsultbolaget Novare Pay gjort och där 45 börsföretag deltog.

I en uppföljande undersökning framkom dock att börsbolagen blivit bättre på att förbereda sig och ta fram det material som krävs för att ledningarnas löner och olika ersättningar ska kunna synas.

TT uppger att det nya i år är att börsbolag även ska beskriva det gångna årets utbetalda och innestående ersättningar; det ska göras i en särskild rapport, framgår det.

Tanken med det här att uppmuntra till mer engagemang bland aktieägarna men också att motverka kortsiktiga risktaganden i börsnoterade bolag.

ANNONS
ANNONS

Samtidigt finns funderingar om nyttan med materialet.

”Siffrorna säger inte så mycket om man inte har något att jämföra med. Det kommer att bli lurigt och många ställer sig också frågande till varför ska vi göra det här”, säger Erika Andersson, vd på Novare Pay, till TT.

Läs även: Vinsterna håller i sig på börsen [DagensPS.se] »