Dagens PS

Börskrasch väntar? “Hindenburg omen” triggades förra veckan

Hindenburg omen
Luftskeppet Hindenburg kraschade 1937. (Foto: Public Domain)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 29 maj 2024Publicerad: 29 maj 2024

Är börskraschen nära? Den tekniska termen “Hindenburg omen” inträffade förra veckan, vilket kan tyda på en kommande krasch.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Hindenburg omen” är en term som representerar en grupp tekniska faktorer som identifierar en ökad sannolikhet för en börskrasch.

Faktorerna innefattar bland annat hur många procent av aktierna på börsen som är på sin högsta respektive lägsta nivå på 52 veckor, där höga siffror för både högt och lågt indikerar en stundande krasch. Detta ska också kombineras med att börsen gått starkt, vilket den ju har.

Förutspådde finanskrisen

Det här var just vad som hände i förra veckan, enligt StockCharts.com chefsmarknadstekniker David Keller, som uppmärksammade saken på måndagen.

“Hindenburg omen” har tidigare framgångsrikt förutspått marknadskraschen 1987 under “svarta måndagen” och finanskrisen 2008. Men också en hel del krascher som aldrig blivit av.

“När ‘Hindenburg omen’ avfyras är det något som investerare bör notera. Problemet är att det finns fler falska signaler”, säger JC O’Hara, teknisk chefsstrateg på Roth MKM till CNBC.

“Det är mer ‘låt oss vara uppmärksamma här, för något kan hända’, men chanserna att något allvarligt händer är relativt lägre”, säger han.

Uppkallat efter luftskepp

ANNONS

Termen “Hindenburg omen” är uppkallad efter luftskeppet Hindenburg som kraschade spektakulärt framför fotografernas kameror 1937.

Den tekniske chefsstrategen ser dock ingen större börskrasch komma just nu – storbolagens resultatrapporter är lite för bra för det. Men det finns en oro för bredden på börsen och de mindre bolagen.

“Om du tittar på marknaden, tycker jag fortfarande att marknaden verkar hälsosam eftersom de största namnen fortfarande verkar väldigt friska. Men när du väljer aktier krymper din pool av potentiella kandidater för fantastiska köpmöjligheter”, säger JC O’Hara.

Läs även: Carl Icahn är nästa att hängas ut av Hindenburg (Dagens PS)

Läs även: Banks “flash crash” sänkte Stockholmsbörsen – 840 miljoner i böter (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS