Efter Lehman Brothers-kraschen 2008 är coronaviruset det värsta som drabbat finansmarknaderna och många ”varken vill eller orkar ta in det”, och värre blir det enligt chefsstrateg.

Det är Martin Guri, chefsstrateg på Kepler Cheuvreux, som säger till Dagens Industri att det ”blir bra mycket sämre innan det blir bättre”.

I går rasade Stockholmsbörsen (båda storbolagsindexen stängde på minus 4,3 procent) på coronaskräcken – och hade sin sämsta börsdag sedan brexitomröstningen i juni 2016 – efter explosionen av virussmittade i Italien, från en dag till en annan. Även den snabba och allvarliga virusutvecklingen i Sydkorea skakar aktiemarknaden och i ett läge som detta är det många, enligt Martin Guri, som ”stoppar fingrarna i öronen och varken vill eller orkar ta in det”, förklarar han för Di.

ANNONS
ANNONS

Värst kommer viruset att drabba gruv- och verkstadsbolag, bedömer han, medan fastighetsbolag, banker och en del konsumtionsbolag klarar sig bättre.

Men oavsett är coronaviruset den värsta stöten mot världsekonomin sedan Lehman Brothers gick omkull 2008, menar Guri.

”Amerikanerna sätter den slutgiltiga tonen för var index ska hamna. Men riktningen är tydlig: 180 grader jämfört med var vi var för tre–fyra veckor sedan”, säger chefsstrategen på Kepler Cheuvreux till Di.