Mycket hänger på vilket förlopp sjukdomen nu får för den amerikanska presidenten, resonerar experterna.

ANNONS

Med bara en månad kvar till presidentvalet i USA slog beskedet ner som en bomb i morse att Donald Trump och även hans hustru Melania testats positivt för covid-19.

Reuters har intervjuat flera analytiker om vad det dramatiska beskedet kan få för följder för finansmarknaderna, berättar Nyhetsbyrån Direkt i ett telegram på Privata Affärers hemsida.

Ett par japanska analytiker menar att det leder till ökad osäkerhet inför presidentvalet men samtidigt tycks Trump inte vara så svårt sjuk, åtminstone inte just nu, vilket gör att börserna prompt inte behöver påverkas nämnvärt, enligt bedömningen.

I värsta fall, för Trump, förlorar han valet

Yako Sera, en av analytikerna på Sumitomo Bank i Japan, tror exempelvis att marknaderna ”kan ha lugnat ner sig” när New York-börserna öppnar i dag.

Shane Olivier, chefsstrateg på AMP Capital i Sydney, kan tänka sig att diagnosen kan gynna Trump i valslutspurten.

Däremot kan de få negativa effekter för aktiemarknaden om ”han blir riktigt sjuk”, menar chefsstrategen i Reuters-intervjun.

Det kan också bli så att Trump förlorar valet nu som en följd av kampanjstoppet på grund av covid-19-smittan, spekulerar chefsstrategen.

ANNONS
ANNONS

Sean Callow, valutastrateg på australiensiska Westpac, säger även han att det hela kan leda till ”ett bakslag för Trumpkampanjen”, dessutom i ett läge där Trump redan ”hamnat efter”, enligt valutastrategen.

Di:s Frida Wallnor skriver att det covid-19-beskedet slår hårt mot Trump: ”Att Donald Trump testat positivt för covid-19 är ett hårt slag mot hans kampanj för att bli återvald som president. Även om han inte blir särskilt sjuk blir han nu av med några av sina viktigaste valverktyg.”