Analytiker spår miljardtapp i klädjätten H&M:s delårsårsrapport på grund av tredje pandemivågen och den kinesiska H&M-bojkotten.

”Kina är drygt 5 procent av bolagets omsättning i fjol och det skulle inte förvåna mig om man har en förväntan på en bättre tillväxt där”, säger SEB:s aktieanalytiker Esbjörn Lundevall till Svenska Dagbladet, som konstaterar att Hennes & Mauritz redan hårt prövade vd Helena Helmersson varnade för ett svagt kommande kvartal i samband med förra kvartalets rapportsläpp i slutet av januari.

Sedan dess har Kina inlett en bojkott av H&M:s varor och släckt möjligheterna för invånarna att handla produkter av den svenska klädbjässen på grund av ett uttalande i september om att man ser allvarligt på uppgifterna om tvångsarbete i den kinesiska provinsen Xinjiang.

Lägg där till den fortsatta coronakrisen.

”Det här kvartalet kommer att vara fortsatt tufft på grund av att nedstängningarna blivit mycket hårdare än man trodde. I Europa har pandemin fortsatt och man haft många stängda butiker. Vår bild är är ungefär densamma när det gäller förlusten”, säger Maria Landeborn, senior strateg hos Danske Bank, till SvD.

ANNONS
ANNONS

H&M uppges i dag ha 1 200 butiker stänga runt om i världen. På onsdag den 31 mars redovisar modebolaget sina nya kvartalssiffror och experterna tar höjd för en förlust i miljardklassen.