Upp eller ned? Här är svaret. Kolla även vilka aktier som får köptips och vilka branscher du bör undvika.

Maria Landeborn är senior strateg för Danske Banks affärsområde Wealth Management, samt allokerings- och placeringsansvarig för bankens strategier.

Jonas Olavi är chef för Alfred Bergs nordiska team för taktisk allokering.

Båda dessa börsproffs tror att det blir fortsatt skakigt på aktiemarknaden under nästa år, men deras slutsats är ändå att börsen stiger.

Det säger duon till Privata Affärer, som ställt frågor om hur experterna tror att börsens storbolagsindex utvecklas. Landeborn räknar med att börsen ”har lite mer att ge”, säger hon och tror att börsen ”slutar på 5-10 procent plus nästa år”.

Jonas Olavi är mer optimistisk.

ANNONS
ANNONS

”Jag gissar att vi får se en uppgång på strax över 10 procent”, säger han, även om han själv medger att det kan kännas lite främmande i nuläget.

Han hissar Ericsson-aktien i artikeln, men även Astra Zeneca och Hexatronic.

Maria Landeborn rekommenderar å sin sida börsplacerare att ”sikta in sig på stabilare kvalitetsaktier snarare än tillväxtbolag där kursrörelserna kan blir mycket mer dramatiska”.

Hennes tips är att försöka hitta bolag ”med låg skuldsättning som står emot stigande räntor, som har en hög vinsttillväxt och som ger utdelning”. Bankaktier kan bli en bubblare, säger hon, och inte bara i Sverige utan även i Europa och USA.

Klädbranschen kan emellertid få det fortsatt tufft, enligt hennes analys, liksom bostadsutvecklarna.