Efter förra veckans vaccinyra på börsen uppges den ökade smittspridningen ha sänkt riskviljan.

ANNONS

Beskeden om att ett vaccin kan vara nära förestående fick börserna att rusa runt om i världen.

Stockholmsbörsens breda index steg 2,6 procent.

Men nu bör investerare se upp. En turbulent tid är att vänta på börsen den närmaste tiden, enligt Robert Oldstrand, aktiestrateg på Swedbank, skriver Dagens Industri i måndagens utgåva (obs, betalvägg).

Det kan skapa stora rörelser

”Vi kan få den här slagigheten mellan tillväxt och stanna hemma-aktier kontra cykliska aktier, beroende på vilka nyheter som trillar in”, säger börsproffset till Di och tillägger att särskilt vaccinnyheter kan komma att orsaka stora rörelser på börsen.

Robert Oldstrand tror emellertid på ett nytt stimulanspaket i USA som kan påverka börsen i positiv riktning. Swedbank uppges ha bred horisont mot tillväxtaktier och cykliska bolag.

Niklas Wellfelt, chefsstrateg på Ålandsbanken, som även han uttalar sig i Di, tror å sin sida att USA:s nye president Joe Biden inte lyckas få gehör för några kraftfulla finanspolitiska stimulanser med tanke på att kongressen ser ut som den gör, med en demokratisk majoritet i representanthuset och en republikansk majoritet i senaten.

ANNONS
ANNONS

De låga räntorna består, är bedömningen, vilket gynnar tillväxtaktier och hälsovårdsbolag. Samtidigt tror Wellfelt att konjunkturkänsliga bolag kan fortsätta dra nytta av vaccinnyheter.

Läs även: Di: Läge för bottenfiske i utbombad aktie [DagensPS.se] »