Stockholmsbörsen noterar det största raset på fyra år. Mest stryk får cykliska bolag. En ökad oro för coronaviruset är anledning till raset, rapporterar Omni Ekonomi.

SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist är inte förvånad över börsdramatiken, som under morgonen startade med breda fall i Asien. Sydkoreas börs var exempelvis ned med 4 procent.

”Mörkröda siffror på Europas börser. Helt rimligt med tanke på osäkerheten och utvecklingen i Italien, Sydkorea och Iran”, skriver Bergqvist enligt Omni.

Dagens Industri skriver att börsraset tilltar och att båda storbolagsindexen var ned med 3,4 procent vid klockan 10.15.

”Börsen går nu mot sin sämsta dag sedan brexitomröstningen 2016”, konstaterar tidningen, som uppger att över hälften av storbolagens aktier står på minus med över 3 procent.

Allra tyngst faller SSAB och Alfa Laval med nedgångar på 4,9 respektive 4,2 procent.

Danske Banks seniora strateg, Maria Landeborn, säger till Di att det inte är förvånande med en rekyl nedåt på börsen efter den starka uppgången under en längre tid.

Hon råder sparare att inte paniksälja, eller för den del att försöka handla aktier billigt till följd av krusrasen. I stället är tipset att sitta still i båten några dagar och avvakta utvecklingen.

ANNONS
ANNONS

”Risken är att man förlorar mer än vad man tjänar på att försöka tajma de här snabba rörelserna på marknaden. Än så länge talar allt för att det blir en V-formad utveckling: en hastig nedgång följd av en snabb uppgång”, säger Landeborn i artikeln.

Bedömare tycks genomgående inte höja på ögonbrynen särskilt mycket över dagens börsras, tvärtom finns en förvåning över att Stockholmsbörsen fram till nu uppträtt som om den vore immun mot coronaviruset.

”Jag har varit fascinerad av hur länge börsen inte har brytt sig om virusrisken och bara pumpat upp-upp-upp dag för dag”, skriver bland andra Handelsbankens fondförvaltare Cecilia Auvray i en kommentar till SvD.

Dagens Nyheters Hans Strandberg (obs, inloggning krävs) skriver vid lunchtid att börsraset är det tydligaste sedan brexit, men det är inte frågan om en förestående börskrasch, betonar han.

Här, på Nasdaq OMX Nordic, kan du följa börsutvecklingen i realtid.

Du som söker en trygg hamn i orostider som dessa, eller bara ändå, rekommenderas här på Dagens PS i dag att investera i guld, som beskrivs som ”en gratislunch” om du inte redan har ädelmetallen i portföljen.