Dagens PS

Bankman-Fried betalade ut mutor för miljoner i Kina

FTX
Uppförsbacken för Sam Bankman-Fried blir allt brantare med ännu ett åtal. (Foto: TT)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 25 maj 2023Publicerad: 29 mars 2023

Nu kommer ännu ett åtal mot FTX-grundaren Sam Bankman-Fried där det står klart att han betalat ut miljoner i mutor i Kina. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Under tisdagen stor det klart att FTX-grundaren Sam Bankman-Fried får ännu ett åtal mot sig, denna gång för att att ha mutat en eller flera kinesiska regeringstjänstemän med minst 40 miljoner dollar i kryptovaluta – för att kommer över frysta tillgångar, skriver CNBC.

Åtalen mot Bankman-Fried växer

Åtalspunkterna mot Sam Bankman-Fried växer där FTX-grundaren nu även anklagas för att ha mutat sig fram för att få tillgång till sina frysta kryptotillgångar i Kina. Han ska därmed ha betalat ut mångmiljonbelopp för att få tillgång till de frysta kontona som hölls hos två av Kinas största kryptovalutabörser, och som tillsammans innehöll över en miljard dollar i kryptovaluta, berättar WSJ vidare.

Mutor för att låsa upp konton

Mutorna ska ha betalats ut i november 2021 för att att “låsa upp några av dessa konton”.

Problemen hopar sig med andra ord för Bankman-Fried som nu alltså har tre åtal hängande över sig. Det första kom i december förra året som sade att han stulit miljarder av FTX-kundernas insättningar. Det andra åtalet kom i februari där FTX-grundaren anklagades för bankbedrägerier och för att  driva en olicensierad penningöverföringsverksamhet.

Han kommer höras gällande det senaste åtalet under torsdagen.

Lever under hårda restriktioner

ANNONS

I väntan på rättegången hålls Bankman-Fried i sina föräldrars hus i Kalifornien där han kommer leva under hårda restriktioner framöver, och förbjudas att använda sina föräldrars datorer och andra enheter och vidare enbart använda en telefon utan internet. Eventuella besökare kommer vidare behöva lämna ifrån sig all elektronisk utrustning innan de träffar Bankman-Fried.

Läs även: Sam Bankman-Fried nekar till brott i domstol

Läs även: Sam Bankman-Fried tog stort lån för att köpa aktier

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS